Ministrul de Externe: Cer scuze cetăţenilor R.Moldova şi veteranilor războiului de pe Nistru

Aureliu Ciocoi la întâlnirea cu PD
Aureliu Ciocoi la întâlnirea cu PD (pdm.md)

În cadrul unei şedinţe cu fracţiunea Partidului Democrat, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Aureliu Ciocoi, a declarat că „regretă această exprimare nereuşită şi îşi cere scuze în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi veteranilor războiului de pe Nistru”, adăugând totodată că „parcursul european şi implementarea Acordului de Asociere cu UE rămân priorităţi ale politicii externe a ţării”.

După ce fostul vicepreşedinte PD Andrian Candu a declarat că el împreună cu alţi cinci deputaţi care au părăsit astăzi fracţiunea, condamnă declaraţiile ministrului Ciocoi, au ieşit cu declaraţii şi ceilalţi 23 rămaşi, solicitându-i ministrului de Externe să promoveze o politică externă în interesul naţional, ghidându-se de prevederile Constituţiei şi a Acordului de pace din 1992.

„Fracţiunea PD şi-a reiterat caracterul condiţionat de susţinere a Guvernului Chicu şi promovarea pe plan extern a mesajului privind recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale recunoscute internaţional.

Membrii fracţiunii PD l-au preîntâmpinat pe ministrul de Externe, dar şi pe alţi miniştri din actualul guvern, să se ocupe nemijlocit de activitatea executivă şi să se abţină de la declaraţii politice, care dezbină societatea”, se arată într-un comunicat PD.

Menţionăm că deputatul democrat Dumitru Diacov a anunţat marţi că Aureliu Ciocoi a fost invitat la şedinţa fracţiunii, în contextul moţiunii de cenzură înregistrată de Blocul ACUM împotriva acestuia din urmă.

Moţiunea a fost anunţată după ce ministrul de Externe a declarat recent că evenimentele care au avut loc în 1992, pe malul stâng al Nistrului reprezintă un conflict armat cu pierderi umane declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană şi că anume „armata Federaţiei Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit pentru a opri vărsările de sânge”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe