Ministrul de Externe al RM, la reuniunea G7: UE a fost, este şi rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european

Nicu Popescu, ministrul de Externe al RM, la reuniunea G7
Nicu Popescu, ministrul de Externe al RM, la reuniunea G7 (gov.md)

Viceprim-ministrul moldovean, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Nicu Popescu a participat la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor G7 alături de miniştrii de externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, înaltul reprezentant al Uniunii Europene, precum şi ministrul de externe al Ucrainei, la invitaţia şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

În cadrul reuniunii, oficialii au reiterat condamnarea profundă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi încălcarea normelor de drept internaţional, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

„Ne-am exprimat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi victimele acestui război şi am reafirmat sprijinul şi angajamentul ferm faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, orice schimbare de statut atrăgând după sine nerecunoaşterea din partea altor state”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei de la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea în raport cu războiul din Ucraina, menţionând că sprijinul partenerilor externi, inclusiv al ţărilor G7 reprezintă unica modalitate de consolidare a capacităţilor interne ale R.Moldova.

De asemenea, Nicu Popescu a ţinut să se refere şi la gestionarea situaţiei de criză generată de instabilitatea preţurilor la resursele energetice, impactul economic urmare a afectării lanţurilor de aprovizionare, creşterea preţurilor şi a inflaţiei cauzate de factori externi, precum şi administrarea de către autorităţi a crizei umanitare.

Totodată, şeful MAEIE a comunicat miniştrilor de externe că, în pofida provocărilor menţionate, guvernarea este orientată spre europenizarea ţării, îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi aducerea Republicii Moldova mai aproape de standardele europene.

„Proiectul european pentru Republica Moldova înseamnă un proces de transformare şi modernizare a instituţiilor, consolidarea democraţiei, a statului de drept şi respectarea drepturilor omului.

Uniunea Europeană a fost, este şi rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european, iar viitorul democraţiei noastre, viitorul ţării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european”, a punctat oficialul moldovean.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate aspecte privind securitatea regională şi modalităţile de fortificare a rezilienţei socio-economice a Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe