Lider "disident" din ALDE, pune pe masă lista "penalilor" din partid

Cum eventuala sa debarcare este iminentă, Vasile Nistor, unul dintre cei mai vocali lideri "disidenţi" ai ALDE, continuă seria atacurilor dure la adresa "penalilor" din partid, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Co-preşedintelui executiv al ALDE, Vasile Nistor, primul lider din cadrul partidului care s-a aventurat să ceară condiţii de integritate şi, implicit, eliminarea "penalilor" din competiţia electorală, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, le-a trimis luni o scrisoare deschisă colegilor din toate filialele, în care anunţă că, cel mai probabil, va fi exclus din rândurile formaţiunii pentru delict de opinie.

"În urmă cu o lună, am intrat în conflict cu preşedintele Tăriceanu pentru că am avut curajul să susţin în mod deschis că în ALDE trebuie aplicate măsuri interne de renunţare la balastul reprezentat de politicienii penali, astfel încât partidul să aducă în politică propriul exemplu de urmat spre a oferi României un Parlament curat, format din oameni care nu urmăresc accederea într-o funcţie de senator sau deputat pentru a beneficia de imunitatea parlamentară atât de necesară punerii la adăpost de justiţie", se arată în scrisoarea semnată de Vasile Nistor.

Cum relaţia sa cu Tăriceanu nu a fost niciodată una dintre cele mai strânse din cauza faptului că, "ştiind trecutul politic al preşedintelui Senatului", co-preşedinte executiv ALDE susţine că s-a împotrivit încă de la început alianţei PC-PLR. De altfel, politicianul pretinde că a asistat la compromiterea misiunii proaspătului partid ALDE de către PLR, "concomitent cu distrugerea PC, căruia "noii liberali" i-au confiscat funcţiile, organizaţiile teritoriale, sediile şi banii".

"Prin campania sa anti-justiţie, în care a folosit în mod fals ca pretext drepturile fundamentale ale cetăţenilor, domnul Tăriceanu nu va putea aduce ALDE decât exclusiv voturile celor certaţi cu legea. În fapt, imaginea de azi a ALDE reprezintă desăvârşirea operei preşedintelui Tăriceanu – un partid al penalilor, grupare privită cu reticenţă de opinia publică, aflată la periferia scenei politice şi care are ca unică platformă – program pentru România lupta împotriva justiţiei şi statului de drept", a punctat Vasile Nistor.

Lista "penalilor" din ALDE

"Mă simt onorat că, după o carieră politică în care am fost membru fondator şi vicepreşedinte timp de 5 ani al celei mai importante formaţiuni din România la acea vreme, 4 ani vicepreşedinte al Senatului şi copreşedinte executiv naţional, cu siguranţă voi fi exclus din rândurile ALDE pentru delict de opinie, o acţiune coordonată de unii colegi cu dosare penale, asemeni următorilor:

Călin Popescu Tăriceanu (copreşedinte ALDE, preşedinte al Senatului României) - trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, audiat de DNA ca martor într-un dosar de corupţie.

Cătălin Harnagea (copreşedinte ALDE Sector 3, copreşedinte ALDE Vâlcea) – cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft.

Varujan Vosganian (senator ALDE) – scăpat de colegii din Senat de urmărirea penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare.

Daniel Chiţoiu (deputat, fost Secretar General ALDE) – scutit prin votul parlamentarilor de urmărirea penală în dosarul "ASF".

Ovidiu Silaghi (deputat ALDE) – urmărit penal în 5 dosare.

Eugen Durbacă (senator, vicepreşedinte ALDE, preşedinte ALDE Galaţi) – cercetat de procurori într-un dosar vizând săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Dorinel Ursărescu (deputat ALDE) – condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii şi cercetat de DNA într-un nou dosar.

Adrian Ştef (preşedinte CJ Satu Mare, preşedinte ALDE Satu Mare) – acuzat de ANI de conflict de interese penal.

Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor) - acuzată de ANI de conflict de interese administrativ.

Cristian David (fost ministru al Internelor, responsabil cu organizarea evenimentelor în cadrul ALDE) - trimis în judecată pentru că ar fi primit mită 500.000 de euro.

Dian Popescu (senator ALDE) – condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Christian Gigi Chiru (senator ALDE) - condamnat în primă instanţă la şase luni închisoare cu suspendare pentru mită electorală în alegerile locale din 2012 şi urmărit penal în alt dosar, pentru luare de mită (1,5 milioane de euro) şi spălare de bani.

Mircea Moloţ (preşedintele ALDE Hunedoara, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara) - urmărit penal pentru trafic de influenţă, luare de mită, folosirea influenţei, instigare la spălare de bani, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Ion Ariton (senator ALDE, preşedintele ALDE Sibiu, fost ministru al economiei) - cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute", cercetat în 2002 pentru neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

Aristotel Căncescu (preşedinte ALDE Braşov, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov) - trimis în judecată pentru de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă de abuz în serviciu.

Octavian Marius Popa (deputat ALDE, vicepreşedinte al Biroului Politic Central al ALDE) - "coleg de dosar" cu preşedintele Tăriceanu, audiat ca martor în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator, Bogdan Olteanu.

Scarlat Iriza (deputat ALDE) - personaj controversat, pe care presa îl descrie ca fiind plin de bani şi de dosare penale întocmite în urma implicării în mai multe privatizări frauduloase.

Andrei Voloşevici (senator ALDE, fost primar al Ploieştiului) - trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi două fapte de trafic de influenţă.

Tudor Pendiuc (fost primar al Piteştiului, anunţat ca şi candidat ALDE la Senat) – trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Mihăiţă Calimente (deputat ALDE, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SIE) - acuzat de ANI de conflict de interese.

Ioan Lazăr (preşedinte ALDE Alba) – cercetat penal pentru implicare în activităţi de trafic de persoane în dosarul "Prostituate pentru VIP-uri".

Ionică Anuţoiu (lider ALDE Braşov, vicepreşedinte naţional ALDE) – condamnat în 2007 pentru lovituri cauzatoare de moarte, cercetat, în prezent, pentru fraude bancare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne