Ministerul Sănătăţii declară epidemie de rujeolă la nivel naţional

(Captură Foto)

Având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, într-un comunicat, că declară epidemie de rujeolă la nivel naţional.

Ministerul a transmis că, prin decizia sa, urmăreşte să facă posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă.

Potrivit instituţiei, în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.

“Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doză a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, se mai arată în comunicat.

Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii.