Ministerul Finanţelor pregăteşte noi majorări de taxe şi accize. Ce îi aşteaptă pe proprietarii de locuinţe şi maşini de lux

Marcel Boloş (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
30.04.2024

Ministerul Finanţelor a publicat vineri în transparenţă publică un proiect de OUG pentru “modificarea şi completarea unor acte normative”. Acest proiect aduce modificări privind informaţiile pe care casele de marcat trebuie să le trimită ANAF, operează schimbări la sistemul e-Transport, modifică procedura în cazul impozitării proprietăţilor (case şi maşini) scumpe şi introduce acciză la ţigările electronice, relatează cursdeguvernare.ro.

Potrivit sursei citate, în termen de 30 de zile de la publicarea acestei OUG în Monitorul Oficial, ANAF va fi obligat să înştiinţeze persoanele care au case mai scumpe de 2,5 milioane lei (500.000 euro) şi/sau autoturisme mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) că trebuie să plătească impozit.

Se aplică pentru:

- persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată depăşeşte 2,5 milioane lei.

- persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracţiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

De asemenea, în cazul proprietăţilor reprezentând clădiri rezidenţiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane lei. În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei.

Conform site-ului citat, proiectul de OUG reglementează posibilitatea ca, prin ordin al preşedintelui ANAF, să fie stabilite şi alte date şi informaţii decât cele actuale care vor trebui transmise de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic al ANAF. MFP dă ca exemplu codul de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului, “informaţie absolut necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat”.

Totodată, având în vedere introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a noilor produse lansate pe piaţa din România, proiectul de OUG stabileşte un calendar de accizare al ţigărilor electronice. Astfel, acciza va fi de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 şi 1,03 lei în 2026.

Proiectul mai prevede ca, în vederea asigurării unor condiţii de concurenţă şi echitate fiscală în rândul tuturor contribuabililor şi pentru combaterea creşterii inegalităţilor, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credinţă, care se conformează regulilor fiscale, “se propune ca în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare şi, ulterior în evidenţa contabilă a utilizatorilor, sancţiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune şi în circuitul operaţiunilor economice să nu se mai aplice”.

În ceea ce priveşte amenzile la e-Transport, acestea se vor aplica începând cu 1 iulie 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor