Ministerul de Externe se adresează moldovenilor din Italia. Dorin Galben: Moldova e în campanie electorală pentru Dodon

Coronavirusul nu-i atât de periculos ca tăcerea şi inacţiunea autorităţilor de la Chişinău, punctează jurnalistul.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău (facebook.com/MAEIE)
Maria Maevschi
24.02.2020

În contextul creşterii numărului de focare şi de persoane infectate cu virusul Covid-19 numit şi coronavirus, în regiunile de nord ale Republicii Italiene, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova recomandă cetăţenilor săi aflaţi în această ţară să respecte cu stricteţe indicaţiile autorităţilor italiene referitoare la situaţia epidemiologică de moment.

Ministerul italian al Sănătăţii a pus la dispoziţie, pe portalul dedicat (salute.gov.it/nuovocoronavirus), lista de întrebări şi răspunsuri, sfaturi pentru călători şi recomandări pentru a diminua riscul de expunere sau de transmitere a virusului.

De asemenea, cetăţenii Republicii Moldova pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se comunică informaţii în limbile italiană, engleză şi chineză, se arată într-un comunicat de presă MAEIE.

Prin urmare, persoanele sunt rugate să se abţină de la călătorii, frecventarea locurilor publice, să iasă din casă doar în cazuri de strictă necesitate, precum şi să întreprindă acţiunile necesare referitoare la igienă şi dezinfecţie.

Totodată, pentru evitarea aglomeraţiilor şi expunerii la riscurile de infecţii, pe perioada respectivă, moldovenii sunt rugaţi să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgenţă şi situaţii excepţionale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano şi Padova.

În acest context, blogherul şi jurnalistul moldovean Dorin Galben a menţionat că îi scriu unii moldoveni care se află în prezent în Italia, speriaţi din cauza coronavirusului care se răspândeşte rapid acolo.

„Mă întreabă dacă ar trebui sau nu să revină acasă şi să stea aici până se linişteşte/rezolvă situaţia. Le spun doar un singur lucru: chiar şi cu un focar de coronavirus, Italia este mai sigură decât Moldova... unde încă n-a ajuns acest focar (oficial). Acolo există medicină. Spitale bine dotate. Autorităţi responsabile. Conştientizare.

La noi există doar lipsă acută de medici. Spitale cu utilaj sovietic. Campanie electorală continuă pentru prezidenţiale (Dodon). Iresponsabilitate şi populism. Coronavirusul nu-i atât de periculos, cât de periculoase sunt tăcerea şi inacţiunea autorităţilor noastre”, se arată în mesajul jurnalistului pe contul său de socializare.

În acest context, menţionăm că Italia înregistrează cel de-al patrulea deces provocat de virusul Wuhan care s-a răspândit în nordul ţării peninsulare. Între timp, cazurile de persoane contagiate cu coronavirus în Lombardia au depăşit cifra de 200, reprezentând cel mai mare focar din afara Asiei. Cel puţin 10 oraşe din nordul Italiei sunt acum în carantină.

Coronavirusul Wuhan, numit după oraşul în care a fost depistat pentru prima dată, a generat temeri în privinţa declanşării unei adevărate pandemii, în condiţiile în care au fost confirmate îmbolnăviri cu acest virus în China, Hong Kong, Macao, Taiwan, Australia, Cambodgia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Malaezia, Nepal, Sri Lanka, Singapore, Tailanda, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Iran, Italia sau Vietnam. Mai multe oraşe chineze, precum Wuhan, rămân în carantină, iar China se confrunta cu o izolare internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor