Miliarde de dolari din profiturile companiilor occidentale sunt blocate în Rusia


Banca Centrală a Rusiei.
Banca Centrală a Rusiei. (Captură Foto)

Companiile occidentale care au continuat să opereze în Rusia de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina au generat profituri de miliarde de dolari, dar Kremlinul le-a blocat accesul la bani, într-un efort de a întoarce şurubul către naţiunile "neprietenoase", informează Financial Times.

Grupurile din astfel de ţări au reprezentat 18 miliarde de dolari din cele 20 de miliarde de dolari în profituri ruseşti pe care companiile de peste hotare le-au raportat numai pentru anul 2022, potrivit cifrelor compilate de Şcoala de Economie din Kiev, şi 199 de miliarde de dolari din cele 217 miliarde de dolari în venituri brute ruseşti ale acestora.

"Este posibil ca cifrele să fi crescut considerabil de atunci, deşi nu este posibil să se evalueze exact cât de mult, deoarece majoritatea companiilor internaţionale care operează în Rusia îşi dezvăluie rezultatele locale doar anual", a declarat directorul adjunct de dezvoltare al KSE, Andrii Onopriienko, care a compilat datele.

Veniturile locale ale companiilor, de la BP la Citigroup, au fost blocate în Rusia de la impunerea, anul trecut, a unei interdicţii de plată a dividendelor pentru companiile din ţări "neprietenoase", inclusiv SUA, Marea Britanie şi toate ţările membre ale UE. Deşi astfel de tranzacţii pot fi aprobate în circumstanţe excepţionale, au fost emise puţine permise de retragere.

"Zeci de miliarde în dolari sunt blocate în Rusia. Şi nu există nicio modalitate de a le scoate", a declarat directorul general al unei mari companii cu sediul într-o ţară care nu a fost desemnată ca fiind neprietenoasă.

Dimensiunea veniturilor şi a profiturilor reflectă nu numai importanţa de durată a companiilor occidentale pentru economia rusă, ci şi dilema cu care se confruntă aceste companii cu privire la ce să facă cu operaţiunile lor în această naţiune ostracizată.

Multe întreprinderi străine au încercat să îşi vândă filialele din Rusia, dar orice tranzacţie necesită aprobarea Moscovei şi este supusă unor reduceri de preţ uriaşe. În ultimele zile, British American Tobacco şi producătorul suedez de camioane Volvo au anunţat acorduri de transfer al activelor lor din ţară către proprietari locali.

Dintre companiile de origine "neprietenoasă" care rămân active în Rusia, banca austriacă Raiffeisen a raportat cele mai mari câştiguri din 2022 în această ţară, de 2 miliarde de dolari, potrivit datelor KSE.

Grupurile americane Philip Morris şi PepsiCo au obţinut câştiguri de 775 milioane de dolari şi, respectiv, 718 milioane de dolari. Profitul producătorului suedez de camioane Scania, de 621 de milioane de dolari în Rusia în 2022, a făcut ca acesta să fie cel mai mare câştigător dintre companiile care s-au retras între timp din această ţară.

Deşi Raiffeisen, cel mai mare creditor occidental care operează în Rusia, a declarat că "nu are acces" la profiturile sale din această ţară, nu a anulat valoarea afacerii.

Philip Morris a refuzat să comenteze, PepsiCo şi Scania nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Afacerile cu sediul în SUA au generat cel mai mare profit total de 4,9 miliarde de dolari, arată cifrele KSE, urmate de companiile germane, austriece şi elveţiene cu 2,4 miliarde de dolari, 1,9 miliarde de dolari şi, respectiv, 1 miliard de dolari.

KSE îşi compilează datele din surse care includ registrul rus al societăţilor comerciale, rapoarte de presă şi declaraţii ale societăţilor.

Fondurile inaccesibile se adaugă la costurile cu care se confruntă întreprinderile internaţionale din cauza consecinţelor asaltului Rusiei asupra Ucrainei. Financial Times a relatat luna trecută că societăţile europene au raportat deprecieri şi pierderi în valoare de cel puţin 100 de miliarde de euro din operaţiunile lor din Rusia de la invazia la scară largă de anul trecut.

Grupul energetic german Wintershall, care a înregistrat anul acesta o depreciere fără numerar de 7 miliarde de euro după ce Kremlinul i-a expropriat afacerile din Rusia, are "aproximativ 2 miliarde de euro în numerar pentru dobânzile de lucru [...] blocate din cauza restricţiilor privind dividendele", li s-a transmis investitorilor într-o teleconferinţă din februarie.

"Marea majoritate a numerarului care a fost generat în cadrul întreprinderilor noastre comune din Rusia începând cu 2022 s-a disipat", a declarat Wintershall luna trecută, adăugând că nu au fost plătite dividende din Rusia pentru 2022.

Unele companii au găsit modalităţi de a ocoli restricţiile. Filiala din Rusia a grupului alimentar american Marş a plătit anul trecut 56,1% din dividende către compania-mamă prin "compensarea acestora cu datoriile sale", potrivit declaraţiei sale financiare anuale pentru 2022.

Divizia din Rusia a Japan Tobacco International, singurul mare grup de ţigarete care nu s-a angajat să încerce să iasă din ţară, a plătit anul trecut 180 de milioane de dolari unicului său acţionar, JTI Germany, 20% din această sumă fiind distribuită după invazia din Ucraina, potrivit declaraţiei grupului pentru Rusia pentru 2022.

Compania a declarat pentru FT că a efectuat plăţile din câştigurile sale din 2021, în timp ce entitatea comercială rusă nu a plătit niciun dividend în legătură cu rezultatele din 2022.

Philip Morris a anunţat că nu a efectuat nicio plată de dividende din Rusia în 2022. În 2021, afacerea sa comercială din Rusia a plătit aproximativ 6% din veniturile sale nete sub formă de dividende către compania-mamă.

Oficialii ruşi trebuie încă să schiţeze "o strategie clară pentru a se ocupa de activele îngheţate", a declarat Aleksandra Prokopenko, cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia Center.

"Cu toate acestea, având în vedere dorinţa puternică a entităţilor străine de a-şi recăpăta dividendele, este posibil ca acestea să exploreze posibilitatea de a le folosi ca pârghie - de exemplu, pentru a îndemna autorităţile occidentale să deblocheze activele ruseşti", a adăugat ea.

Luna trecută, ministerul rus de Finanţe a relaxat regulile privind dividendele, dar a oficializat şi un cadru de companii "bune" şi "obraznice", aşa cum le numeşte Kremlinul pe cele care vor să se despartă de ţară.

"Permiterea distribuirii de dividende a devenit de mult timp un fel de încurajare pentru 'bună purtare', care include să laşi să se înţeleagă clar că vrei să rămâi în Rusia", a declarat o persoană implicată în tranzacţiile de ieşire.

Pentru o companie de origine "neprietenoasă", repatrierea dividendelor este deja "la fel de complicată ca vânzarea unei afaceri" în Rusia, a menţionat persoana respectivă.

"Unul dintre clienţii mei şi-a pierdut speranţa de a obţine dividende de acolo şi a renunţat la tot", afirmă sursa.

Chiar şi unele companii din ţări "prietenoase" se luptă să îşi repatrieze dividendele.

Rusia împiedică firmele energetice indiene să repatrieze dividende în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, afirmă oficialul indian de cel mai înalt rang din domeniul petrolului, Ranjit Rath.

"Am primit în mod regulat veniturile din dividende şi acestea se află în conturi bancare din Rusia", a declarat în luna mai preşedintele şi director general al Oil India.

Moscova a extins blocajul de plată a dividendelor către grupurile energetice indiene ca răspuns la faptul că o sumă mare de bani proveniţi din exportul de petrol rusesc este blocată în India, potrivit directorului executiv al unei mari companii ruseşti care operează în India.

"Rupii folosite pentru plată nu pot fi convertite în nicio altă monedă. Ele pot fi folosite doar pentru a cumpăra bunuri în India, dar cumpărarea a ceva în valoare de miliarde de dolari pentru exportul în Rusia este o provocare", a declarat directorul general, referindu-se la controalele stricte de capital din India.

Moscova "se teme cu adevărat de fuga de capital - uitaţi-vă la ce se întâmplă cu rubla", a adăugat directorul executiv, referindu-se la declinul puternic al monedei ruseşti faţă de dolar din ultimele luni.

În martie, înainte ca rubla să înceapă căderea bruscă, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat să uşureze restricţiile privind dividendele, permiţând "prietenilor şi partenerilor de încredere" de origine "neprietenoasă" să îşi retragă o parte din profituri, dacă doresc, de asemenea, să investească în interiorul ţării.

În schimb, cinci luni mai târziu, extinderea interdicţiei şi pentru aceştia s-a numărat printre propunerile redactate în grabă de Ministerul rus de Finanţe pentru a stopa căderea rublei.

Deşi Rusia a reuşit să aducă un anumit sprijin rublei folosind alte instrumente, o nouă scădere ar putea determina o reevaluare a restricţiilor de capital.