Mike Pompeo introduce noi restricţii asupra diplomaţilor chinezi din SUA

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat noi restricţii severe asupra diplomaţilor chinezi din Statele Unite. El a opinat că diplomaţii americani din China "se confruntă cu bariere permanente puse în calea acţiunilor lor" şi Washingtonul va răspunde în mod proporţional.

"Astăzi, Departamentul de Stat a impus noi cerinţe diplomaţilor superiori din RPC [Republica Populară Chineză, n.r.] care organizează întâlniri şi evenimente în SUA. Vom pleda întotdeauna pentru un tratament echitabil al diplomaţilor noştri din străinătate", a subliniat Pompeo.

Noile măsuri includ obligativitatea diplomaţilor chinezi seniori care lucrează în SUA să solicite aprobarea formală de la Departamentul de Stat pentru a vizita orice campus universitar american sau pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali locali sau federali.

Într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei americane a citat "procesul opac al aprobărilor" din China pentru personalul diplomatic american care lucrează acolo, care îi împiedică în cele din urmă să "execute lucruri de rutină, să participe la evenimente, să stabilească întâlniri şi să se conecteze cu poporul chinez".

El a criticat în mod special restricţiile cu care se confruntă personalul american care doreşte să viziteze campusurile universitare chineze şi cele care împiedică diplomaţii americani să contacteze chinezii prin intermediul mass-media sau social media.

Chiar şi evenimentele culturale găzduite de ambasada Chinei care sunt "în afara campusurilor" - sau în afara ambasadelor chinezeşti - ce includ peste 50 de persoane - vor necesita, de asemenea, aprobarea oficială a SUA.

Mike Pompeo a subliniat că Washingtonul impune, în esenţă, exact acelaşi set de restricţii precum cele cu care se confruntă în mod obişnuit americanii din Beijing.

Anul trecut, Departamentul de Stat a declarat că Ambasada Chineză trebuie doar să „anunţe” oficialii SUA în prealabil. Noile restricţii ridică protocolul la un nou nivel, SUA fiind acum cea care va supraveghea evenimentele, având chiar puterea de a nu permite ca evenimentele să aibă loc.

În urmă cu câteva zile, Pompeo a menţionat că speră ca Institutele Confucius, sponsorizate de o ramură a Ministerului chinez de Externe, să fie închise până la sfârşitul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe