Mihai-Răzvan Ungureanu: Guvernul a căzut în urma unui puci parlamentar

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, la B1 TV, că răsturnarea Guvernului Ungureanu reprezintă un act de trădare, din prisma numeroşilor parlamentari ai Puterii de atunci care au decis, brusc, să schimbe tabăra.
Fostul premier român, Mihai Răzvan Ungureanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
29.05.2012

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, la B1 TV, că răsturnarea Guvernului Ungureanu reprezintă un act de trădare, din prisma numeroşilor parlamentari ai Puterii de atunci care au decis, brusc, să schimbe tabăra: "Numeric, voturile date pentru moţiunea de cenzură au fost mai multe decât negaţiile care ar fi susţinut Guvernul. Evident că a fost o trădare, în momentul în care treci brusc de cealaltă parte cum se cheamă? Trădare! Acei parlamentari care au gândit că trebuie să o facă într-un mod secret", a explicat Ungureanu.

Ungureanu a mai afirmat că a auzit anumite zvonuri, conform cărora unele voturi au fost cumpărate, iar migraţia dinspre PDL spre USL, care a avut loc înainte de moţiunea de cenzură este un puci parlamentar.

"Unele voci susţin că unele dintre voturi au fost cumpărate cu favoruri, cu avantaje materiale. Trebuie pus un mercurial care să spună cât costă votul la o moţiune de cenzură, la o lege. Ceea ce s-a întâmplat în Sala de Plen atunci, pe seama migraţiei controlate este un puci parlamentar. Acestea sunt zvonurile care ajung la urechea mea" a adăugat Ungureanu.

Fostul premier a declarat că există zvonuri potrivit cărora "multe dintre voturi au fost cumpărate cu avantaje materiale" şi că unii parlamentari "au cerut favoruri, unele de funcţii, altele materiale şi, pe seama refuzului, şi-au schimbat votul (...) Ce-am văzut acolo, este una dintre cele mai neplăcute situaţii în care se află democraţia românească. În momentul în care un membru al unui partid aflat la guvernare a avut brusc o revelaţie schimbându-l în pofida voinţei alegătorilor, (...) nu înseamnă trădare? Au existat şi voci publice care au spus foarte clar "nu votez acest Guvern" dintr-un motiv foarte clar şi au fost oneşti spunând-o. Sunt zvonuri că multe dintre voturi au fost cumpărate cu avantaje materiale. "

În opinia lui Ungureanu, dacă o funcţie politică ajunge să genereze astfel de situaţii, "suntem într-o mare criză politică": "Mi se pare că nu este politică, ci o jignire enormă adusă exerciţiului parlamentar şi cea mai crasă lipsă de bun simţ faţă de electorat. Drept pentru care, acestor trădători nu ai partidelor, ai ideologiei, ci ai propriului electorat, acestora le promit că am să mă uit cu foarte mare atenţie la motivele care i-au determinat să plece dintr-un partid în altul. Şi vreau şi eu să ştiu ce poate determina schimbarea dramatică a convingerilor unui parlamentar care timp de trei-patru ani a susţinut o coaliţie la guvernare şi brusc a descoperit că dincolo e mai bine. (...) Dacă aceste zvonuri sunt adevărate, atunci e vorba despre corupţie şi sper că instituţiile statului să surprindă astfel de acte", a afirmat fostul premier.

Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat că va încerca să afle care au fost motivele pentru care "aceşti trădători ai naţiunii" au recurs la acest gest, adăugând că se ridică "cu toată forţa" împotriva acestui tip de atitudine politică".

Întrebat ce forţe va folosi pentru a vedea acest lucru, Ungureanu a declarat că îşi va folosi "ochii, simţurile". "Ochii mei, simţurile mele. Asta voi face, mă voi uita, fiind cetăţean mă pot uita fiind critic la cei care s-au comportat în felul acesta".

El a mai spus că este împotriva traseismului politic şi că "în niciun fel trădătorii nu intră în etica sa politică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor