Mihai Poalelungi a demisionat din funcţia de judecător şi de preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei

Mihail Poalelungi, preşedinte a CCM din R. Moldova
Mihail Poalelungi, preşedinte a CCM din R. Moldova (parlament.md)

Preşedintele Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Mihai Poalelungi, şi-a anunţat, la 20 iunie, pe site-ul instituţiei demisia din funcţia de judecător şi de preşedinte al CCM.

Mai mulţi ex-judecători, inclusiv 3 foşti magistraţi ai CCM şi-au expus bănuiala că judecătorii constituţionali din R. Moldova nu au acţionat independent şi imparţial în procesul de luare a deciziilor din 7, 8 şi 9 iunie 2019, aceştia şi-au manifestat dezacordul total faţă de hotărârile şi acţiunile Curţii cerând revizuirea de urgenţă a hotărârilor adoptate care au instaurat haosul politic.

Mai mult, după revizuirea de către CCM din proprie iniţiativă a actelor din data de 7, 8 şi 9 iunie drept motiv fiind "situaţia de fapt din Republica Moldova" şi "transferul de putere", fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a declarat că o Curte Constituţională părtinitoare şi servilă care prin decizii politice a asigurat posibilitatea executării puterii de către PDM în detrimentul Constituţiei şi jurământului depus, de fapt s-a autodesfiinţat şi nu-şi mai poate exercita atribuţiile, de aceea judecătorilor constituţionali urmează să le fie retras mandatul potrivit principiului simetriei, de aceeaşi autoritate care i-a numit.

În scopul restabilirii încrederii în instituţie şi stabilizarea situaţiei din ţară, la 9 iunie peste 80 de ONG-uri din R. Moldova au cerut ca toţi judecătorii constituţionali să demisioneze, fiind consternaţi de modul în care a acţionat CCM pe 7, 8 şi 9 iunie 2019.