Miercurea întunecată: panica se răspândeşte pe pieţele din Europa

Toţi indicii bursieri majori au scăzut cu aproximativ 2% sau mai mult la deschidere. FTSE MIB în Italia şi DAX în Germania au înregistrat cele mai mari pierderi.
(Captură Foto)

Pieţele europene au fost cuprinse de panică miercuri dimineaţa.

La cinci minute după deschiderea de miercuri, la ora 8:00 a.m. GMT (3:00 a.m. ET), indicele italian FTSE MIB a scăzut cu aproximativ 2,4% la 18.400 de puncte, în timp ce DAX a scăzut cu 2,6% sau aproximativ 255 de puncte.

Prăbuşirea se datorează unor pierderi majore înregistrate pe pieţele din Asia şi unei noi zile în care au scăzut preţurile la petrol. Indicele de referinţă al Chinei, Shanghai Composite, a închis sesiunea de tranzacţii de miercuri cu o pierdere de 1% , ajungând la 2976,69, după ce a scăzut cu până la 2% în timpul zilei.

Scăderea preţurilor la acţiunile chineze a tras în jos pieţele de pe cuprinsul Asiei, în condiţiile în care indicele australian ASX200 a scăzut cu 1,26%. În acelaşi timp, indicii din Coreea de Sud, Taiwan şi Singapore au înregistrat la rândul lor pierderi, arată Yahoo Finance.

Cel mai afectat indice al Asiei este Nikkei 225 în Japonia, care a scăzut cu 3,71%, înregistrând cel mai scăzut nivel al său de închidere din octombrie 2014. Acest lucru aruncă în mod oficial Japonia în teritoriul pieţei de tip „bear”.

La rândul său, preţul petrolului a continuat să scadă în cursul nopţii şi, la un moment dat, ţiţeiul Brent a scăzut la sub 28 de dolari pe baril. Miercuri, începând cu ora 8:20 a.m. GMT (3:20 a.m. ET), Brent scăzuse cu 2,65% şi a ajuns la 28,05 dolari, în timp ce WTI a scăzut cu 3% şi este tranzacţionat la 28,70 de dolari pe baril.