Mexicul refuză un avion militar american care deporta migranţi. Nu oferă explicaţii

Gardul de frontieră dintre SUA şi Mexic (YouTube Screenshot)
Epoch Times România
26.01.2025

Mexicul a refuzat o solicitare din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump de a permite unui avion militar american care deporta migranţi să aterizeze în ţară, au declarat pentru Reuters un oficial american şi un oficial mexican.

Avioane militare americane au efectuat vineri două zboruri similare, fiecare cu aproximativ 80 de migranţi, către Guatemala. Cu toate acestea, guvernul SUA nu a fost în măsură să avanseze cu un plan de aterizare a unei aeronave de transport C-17 în Mexic, după ce ţara a refuzat permisiunea.

Ministerul de Externe al Mexicului, într-o declaraţie făcută vineri târziu, a afirmat că ţara are o "relaţie foarte bună" cu SUA şi a cooperat în probleme precum imigraţia.

"Când vine vorba de repatrieri, vom accepta întotdeauna sosirea mexicanilor pe teritoriul nostru cu braţele deschise", a declarat ministerul.

Oficialul mexican nu a oferit un motiv pentru refuzul permisiunii de aterizare, iar Ministerul de Externe nu a menţionat incidentul.

Administraţia Trump a anunţat la începutul acestei săptămâni că relansează programul cunoscut sub numele de "Rămâi în Mexic", care a forţat solicitanţii de azil din afara Mexicului să aştepte în Mexic până când cazurile lor din Statele Unite erau rezolvate.

Preşedinta mexicană Claudia Sheinbaum a declarat miercuri că o astfel de măsură ar necesita acordul ţării care primeşte solicitanţii de azil şi că Mexicul nu a făcut acest lucru.

Relaţiile dintre SUA şi Mexic au intrat în centrul atenţiei de când Trump şi-a început luni al doilea mandat prin declararea unei urgenţe naţionale de-a lungul frontierei comune a celor două naţiuni. Până în prezent, el a ordonat suplimentarea trupelor americane cu 1.500 de militari, iar oficialii au declarat că alte câteva mii de militari ar putea fi desfăşuraţi în curând.

Preşedintele Tramp a declarat cartelurile mexicane ale drogurilor organizaţii teroriste, a redenumit Golful Mexic în Golful Americii şi a ameninţat cu o taxă generală de 25% pe produsele mexicane începând din februarie.

Trump a declarat cartelurile mexicane ale drogurilor organizaţii teroriste, a redenumit Golful Mexic drept Golful Americii şi a ameninţat cu o taxă generală de 25% pe produsele mexicane începând din februarie.

Sheinbaum a încercat să evite escaladarea situaţiei şi şi-a exprimat deschiderea faţă de acomodarea cetăţenilor mexicani care se întorc.

Dar liderul de stânga a mai spus că nu este de acord cu deportările în masă şi că imigranţii mexicani sunt esenţiali pentru economia SUA.

Utilizarea avioanelor militare americane pentru a efectua zboruri de deportare face parte din răspunsul Pentagonului la declaraţia de urgenţă naţională de luni a lui Trump.

În trecut, aeronavele militare americane au fost utilizate pentru a transfera persoane dintr-o ţară în alta, cum ar fi în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021.

Aceasta a fost prima dată în istoria recentă când aeronave militare americane au fost folosite pentru a scoate migranţii din ţară, a declarat un oficial american.

Pentagonul a declarat că armata americană va asigura zboruri pentru deportarea a peste 5 000 de imigranţi reţinuţi de autorităţile americane în El Paso, Texas, şi San Diego, California.

De asemenea, Guatemala a primit vineri un al treilea zbor de aproximativ 80 de imigranţi deportaţi, la bordul unui avion comercial închiriat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor