Metroul din Moscova dă afară 100 de susţinători ai lui Navalnîi

Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg
Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg (Getty Images)

Aproximativ 100 de angajaţi ai metroului din Moscova au fost concediaţi după ce adresele lor de e-mail au apărut într-o bază de date scursă în presă, incident care a expus jumătate de milion de susţinători ai lui Alexei Navalnîi.

Vasili Şeliakov, şeful adjunct al sindicatului metroului din Moscova, a declarat pentru publicaţia Dozhd că foştii angajaţi au fost concediaţi după ce e-mailurile lor au apărut în baza de date, semnalând că au sprijinit eforturile anti-corupţie ale lui Navalnîi.

Echipa lui Navalnîi a colectat adresele într-o campanie online pentru a organiza proteste în masă la nivel naţional. Se crede că scurgerea a fost opera unui angajat neloial al echipei lui Navalnîi, suspectat acum de afiliere la FSB.

„Mulţi oameni care au fost concediaţi au păstrat tăcerea şi încă nu s-au adresat sindicatului", a spus Şeliakov, estimând că până la 200 de angajaţi ai metroului ar fi putut fi deja concediaţi.

Sindicatul speră, de asemenea, să conteste demiterile la procuratura din Moscova.

Angajaţii metroului care au fost puşi pe liber includ şoferi, însoţitori de staţii şi scări rulante etc.

„Concedierile au fost oprite datorită mass-media, dar efectul nu va dura mult timp”, a declarat sindicatul pe site-ul său, îndemnând foştii angajaţi să se prezinte.

Metroul din Moscova spune că are 60.600 de angajaţi.

Autorităţile ruse încearcă să scoată în afara legii mişcarea lui Navalnîi, care a făcut, în ultimii ani, numeroase anchete despre corupţia din rândul oficialilor guvernamentali de rang înalt.

La începutul lui mai, fundaţiile opozantului rus Alexei Navalnîi au fost incluse pe lista neagră de organizaţii „extremiste şi teroriste”, potrivit unei declaraţii a Rosfinmonitoring, agenţia de supraveghere financiară a statului rus.

Concedierile în masă evidenţiază noi riscuri pentru securitatea locurilor de muncă pentru ruşii care îl susţin în mod deschis pe Navalnîi.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la doi ani şi jumătate pentru încălcarea controlului judiciar în legătură cu o condamnare mai veche primită în 2014. O mare parte a analiştilor consideră că procesele intentate de autorităţi lui Navalnîi fac parte din persecuţia politică la care acesta este supus, împreună cu susţinătorii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe