Rusia vrea să introducă legislaţie care exclude candidatura în alegeri a susţinătorilor lui Navalnîi. 200 de mii de persoane, vizate

Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Un grup de parlamentari ruşi au introdus un proiect de lege care ar putea interzice oricărei persoane care a lucrat pentru Alexei Navalnîi, sau care a făcut o donaţie fundaţiei sale, să candideze pentru parlament.

Măsura survine după o represiune sistematică la scară naţională a Kremlinului împotriva lui Alexei Navalnîi, cel mai proeminent politician rus de opoziţie, şi a aliaţilor săi, înaintea alegerilor naţionale din septembrie.

Procurorii ruşi au deschis, luna trecută, un proces prin care au solicitat instanţei să desemneze Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi organizaţie extremistă, expunând potenţial 200 de angajaţi dar şi zeci de mii de donatori - la amenzi mari şi chiar pedepse cu închisoarea.

Citiți și Rusia pune echipa lui Navalnîi pe lista organizaţiilor extremiste

Instanţa nu a pronunţat încă decizia, dar o ordonanţă separată a suspendat deja activităţile fundaţiei.

Noul proiect de lege ar împiedica pe oricine lucrează pentru o organizaţie extremistă să candideze pentru parlament timp de cinci ani, scăzând pedeapsa la trei ani pentru cei care au donat fonduri acestor organizaţii.

Legislaţia menţionează în mod specific candidatura pentru parlamentul rus, şi nu funcţii publice în general. Legea s-ar aplica, de asemenea, retroactiv oricărei persoane afiliate cu Navalnîi înainte ca fundaţia sa să fie desemnată drept extremistă.

Citiți și Propunere în Parlamentul European: Rusia ameninţată cu scoaterea de pe platforma SWIFT în cazul unei agresiuni militare directe

Leonid Volkov, care a condus reţeaua regională a lui Alexei Navalnîi până când a fost închisă săptămâna trecută, a estimat că ar putea afecta peste 200.000 de ruşi.

El a descris proiectul legislativ ca fiind o „excludere evidentă, retroactivă, a sute de mii de oameni. Fascism autentic”.

„Am văzut o mulţime de legi 'anti-Navalnîi', dar cu siguranţă nimic de genul acesta până acum. Puteţi vedea frica în spatele fiecărui rând [al acestui proiect de lege]”, a scris Volkov pe Twitter.

Deşi partidul de guvernământ al preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, este de aşteptat să câştige confortabil în alegerile din septembrie, ratingurile de aprobare luna trecută au atins un nivel minim faţă de ultimii opt ani.

Citiți și Ruşii protestează împotriva detenţiei lui Navalnîi înainte ca Moscova să declare manifestaţiile ilegale. 100 de persoane reţinute

Unii candidaţi ai Rusiei Unite au candidat chiar ca independenţi la alegerile locale de la Moscova din 2019, o reflectare a faptului că partidul este considerat din ce în ce mai toxic, lucru care se suprapune peste desele acuzaţii de corupţie endemică.

Navalnîi, care a câştigat o vizibilitate mare datorită investigaţiilor sale despre corupţia oficialilor, a supravieţuit unei otrăviri aproape fatale cu agentul neurotoxic noviciok, anul trecut, şi a petrecut şase luni în convalescenţă în Germania înainte de a se întoarce în Rusia în ianuarie.

El a fost arestat imediat după sosire, încarcerat şi ulterior condamnat la aproape trei ani de închisoare pentru că nu şi-a întâlnit ofiţerul de probaţiune în timp ce se afla în spital în Germania.

Chiar şi Alexei Navalnîi are o interdicţie de a candida în timp ce se află în închisoare şi, probabil, mulţi ani după aceea, în funcţie de condiţiile eventualei eliberări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe