Şeful spitalului rus care a refuzat să-l trateze pe Navalnîi de noviciok dispare trei zile în timpul unei partide de vânătoare

Alexei Navalnîi luat de poliţie
Alexei Navalnîi luat de poliţie (Twitter, Max Seddon)

Fostul medic şef al spitalului siberian care l-a tratat pe Alexei Navalnîi, în august 2020, şi care a negat că acesta ar fi fost otrăvit a fost găsit în viaţă în urma unei ample operaţiuni de căutare, desfăşurate în ultimele trei zile, după ce acesta a dispărut în timpul unei excursii de vânătoare, au declarat , luni, autorităţile, citate de publicaţia Moscow Times.

Alexander Murahovski - fost medic şef al Spitalul de Urgenţă nr. 1 din Omsk - este cel care l-a internat pe Navalnîi atunci când starea de sănătate a opozantului s-a deteriorat grav în timpul unui zbor din 20 august 2020, forţând aterizarea de urgenţă a aeronavei. Guvernatorul regiunii Omsk, aflate la 2.200 de kilometri est de Moscova, l-a promovat ulterior pe Murahovski, în vârstă de 49 de ani, în funcţia de ministru regional al Sănătăţii, la câteva săptămâni după incident.

Citiți și Doctorul rus care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit cu noviciok moare brusc

Poliţia regională din Omsk a declarat că Murahovski nu a fost văzut de când a părăsit vineri o cabană de vânătoare într-o pădure lângă satul districtului Bolesheukovski.

Murahovski a fost găsit în pădurea din apropierea satului Basliy, cerând ajutor de la săteni, a declarat site-ul de ştiri RBC, citat de serviciul de presă al guvernului regional. El a fost dus la spitalul raional pentru analize, au adăugat autorităţile.

Soţia lui Murahovski a confirmat, pentru publicaţia Dozhd, că medicul a fost găsit, adăugând că el nu înţelege încă amploarea operaţiunii de căutare a acestuia.

Citiți și Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi. „Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii”

Poliţia a declarat că ATV-ul lui Murahovsk a fost găsit la 6,5 kilometri de cabana de vânătoare.

Alţi doi medici din Spitalul de Urgenţă din Omsk au murit - medicul şef adjunct Serghei Maximişin, în februarie, iar şeful departamentului de traume şi ortopedie Rustam Agişev în martie - în perioada de după incidentul aterizării forţate a lui Navalnîi din august.

Murahovski a negat că Navalnîi a fost otrăvit, spunând că medicii spitalului său l-au diagnosticat cu o tulburare metabolică. În ciuda refuzurilor iniţiale ale lui Murahovski, Navalnîi a fost transportat de urgenţă cu avionul în Germania pentru tratament ca urmare a unui conflict tensionat între familia şi asociaţii lui Navalnîi şi autorităţi.

Navalnîi, cel mai vocal critic al preşedintelui Vladimir Putin, s-a întors în Rusia în ianuarie, după ce şi-a revenit din ceea ce oamenii de ştiinţă europeni au spus că a fost o încercare de asasinare folosind arme chimice - neurotoxina noviciok - detaliu care implică autorităţile ruse.

El a fost imediat arestat şi condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, fiind găsit vinovat de nerespectarea controlului judiciar legat de o condamnare de fraudă primită în 2014.

Citiți și Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi. „Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii”

Procesele împotriva lui Navalnîi sunt considerate pe scară largă încercări ale Kremlinului de a-l intimida pe activistul pro-democraţie.

Kremlinul respinge afirmaţiile de implicare în otrăvirea lui Navalnîi şi pune cu totul la îndoială faptul că acesta ar fi fost otrăvit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe