Membru CNA cere explicaţii pentru lipsa de reacţie a TVR în noaptea tragediei de la Colectiv

În timp ce televiziunile private transmiteau, vineri noaptea, informaţii despre incendiul din Colectiv, televiziunea naţională tăcea. Valentin Jucan cere comisiilor parlamentare de specialitate să afle de ce.
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

Valentin Alexandru Jucan, membru al CNA, a solicitat comisiilor pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat şi Camera Deputaţilor audierea conducerii TVR, post care, în noaptea de vineri nu a prezentat informaţii despre tragedia din club Colectiv.

Potrivit Agerpres, Jucan cere ca managerii TVR să ofere explicaţii publice în legătură cu lipsa de reacţie din noaptea incendiului. "Este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru", consideră membrul CNA.

"Evenimentele dramatice care au început să se desfăşoare din seara zilei de 30 noiembrie au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai puţin de către postul public. Primele reportaje/transmisiuni realizate de TVR în legătură cu dezastrul de la clubul 'Colectiv' din Capitală au început să fie difuzate abia după opt ore de la primele informaţii ajunse în presă, adică începând cu ora 7,00. Pe parcursul nopţii, singurele informaţii difuzate de TVR au fost în mediul online, pe site-ul său oficial sau scurte insert-uri de text scris în cadrul programului. Mai mult, jurnaliştii aflaţi la locul tragediei au relatat faptul că reprezentanţi ai TVR s-au deplasat din proprie iniţiativă la clubul 'Colectiv', aceştia sunându-şi superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat", susţine Jucan, în comunicatul remis Agerpres.

"Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim de 'breaking news' este de netolerat.Vă solicit, aşadar, în mod public, să convocaţi la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta să ofere explicaţii publice în legătură cu lipsa de reacţie din noaptea de vineri spre sâmbătă. Este inadmisibil ca această situaţie gravă să treacă neobservată, nesancţionată şi fără o imediată remediere", adaugă Jucan.

Membrul CNA reaminteşte în apelul adresat comisiilor parlamentare, că Societatea Română de Televiziune este, conform Legii 41 din 1994, republicată, art. 1, serviciu public autonom de interes naţional, serviciu care are ca obiectiv general, "informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice."

Reamintim că vineri noaptea, în clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu care a curmat viaţa a 27 de tineri, trimiţând alţi circa 160 de tineri în spital. În prezent, numărul persoanelor decedate a ajuns la 30.

Parchetul General a demarat o anchetă pe acest caz iar românii au ieşit, duminică, cu miile pe străzi, pentru a comemora victimele incendiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne