Membru al CSM: Cine atacă procurorii riscă închisoarea

(BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a scris pe blogul său că cine atacă procurorii riscă închisoarea, referindu-se la ultimele luări de poziţie ale mai multor cetăţeni care au criticat modul în care s-au desfăşurat anchetele legate de votul la referendum.

"Constat că în ultimele zile se fac diverse afirmaţii cu privire la procurori şi la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfăşurat. Mai constat că unii aşa zişi analişti/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraţilor. Şi mai constat că unii oameni, cercetaţi sau nu, se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală. Tuturor acestora le spun să citească cu atenţie următorul articol din Codul Penal introdus în legislaţia noastră în anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare. Întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a organului de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare în mod nemijlocit la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei", scrie Danileţ.

Reacţia lui Danileţ vine pe fondul anchetelor penale desfăşurate în ultimele zile şi care vizează posibile fraude la referendumul din 29 iulie. În prezent, sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind posibile fraude la referendum.