Membru al Congresului SUA cere Taiwan-ului să sprijine libertatea presei în China

Membrul Congresului SUA Dana Rohrabacher, la o audiere in Washington, 19 martie 2013. Rohrabacher a făcut apel la conducerea Taiwan-ului să rezisete presiunii venite din partea Partidul Comunist Chinez privind libertatea presei.
Membrul Congresului SUA Dana Rohrabacher, la o audiere in Washington, 19 martie 2013. Rohrabacher a făcut apel la conducerea Taiwan-ului să rezisete presiunii venite din partea Partidul Comunist Chinez privind libertatea presei. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Un membru al Congresului SUA s-a alăturat în mod deschis la numărul tot mai mare de figuri publice care i-au solicitat conducerii din Taiwan să reziste presiunilor venite de la Beijing în ce priveşte cenzurea presei.

Membrul Congresului Dana Rohrabacher i-a scris Preşedintelui din Taiwan, Ma Ying-jeou, cerându-i acestuia să ajute la asigurarea prelungirii contractului pentru New Tang Dynasty (NTD), o televiziune independentă în limba chineză, pentru ca aceasta să continue să transmită în China continentală prin intermediul unui satelit al companiei Chunghwa Telecom, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din ţară. Guvernul taiwanez este un acţionar majoritar al Chunghwa Telecom.

Contractul urmează să expire în luna august, dar Chunghwa a fost până acum reticentă în ce priveşte reînnoirea contractului de închiriere.

NTD este o reţea independentă care tratează probleme de drepturile omului şi de corupţie în rândul membrilor Partidului Comunist Chinez. Deşi este blocată în China, televiziunea cu sediul în New York poate ajunge la telespectatorii de pe continent prin intermediul satelitului Chunghwa.

"New Tang Dynasty difuzează ştiri şi informaţii vitale pentru oamenii din China comunistă, dar liderii comunişti nu vor ca poporul chinez să afle aceste informaţii", a scris Rohrabacher într-o scrisoare deschisă.

"Eu cred că Taiwan-ul, fiind o ţară democratică, ar trebui să facă tot ceea ce se poate pentru a sprijini o presă liberă, pentru a sprijini democraţia şi libertatea politică a celor care trăiesc sub conducerea Partidului Comunist Chinez".

Rohrabacher a făcut o cerere scrisă similară preşedintelui Taiwan-ului când Chunghwa a încercat să oprească reînoirea contractului în 2011.

"Acum doi ani, am fost foarte încântat să văd că televiziunea New Tang Dynasty a putut să-şi reînnoiască contractul şi a continuat să transmită în China" a scris Rohrabacher. "Taiwan-ul a făcut un lucru bun şi l-am aplaudat pe preşedintele Ma pentru că a făcut asta".

"Sper că el va arăta din nou că este un lider puternic şi va sprijini drepturile omului în China şi va permită televiziunii New Tang Dynasty să transmită în continuare".

Dana Rohrabacher este membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Reprezentanţilor şi avocat vocal al drepturilor omului şi al democraţiei din întreaga lume. El este preşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi Ameninţările Emergente şi este, de asemenea, un membru al Subcomitetului pentru Asia, Pacific şi al Fondului Global de Mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe