Transmisia independentă din Taiwan către China este în pericol

Satelitul ST2, al Chungwa Telecom. Chunghwa se mişcă lent cu reînnoirea  contractului postului de televiziune independent NTD care doreşte să transmită în China.
Satelitul ST2, al Chungwa Telecom. Chunghwa se mişcă lent cu reînnoirea contractului postului de televiziune independent NTD care doreşte să transmită în China. (Gunter's Space Page)

Chunghwa Telecom, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Taiwan, se mişcă lent în ce priveşte reînnoirea contractului unei filiale a postului de televiziune independent New Tang Dynasty Television (NTD) care transmite în China şi este urât de Beijing pentru informarea îndrăzneaţă privind abuzurile drepturilor omului comise de regimul comunist.

Obstacolele cu care se confruntă compania din Asia-Pacific a NTD, numită NTD-AP, apar la fiecare doi ani când trebuie reînnoit contractul.

Ultima oară, staţia a abordat Chunghwa Telecom în luna martie şi din nou în luna aprilie, pentru a negocia reînnoirea contractului, dar nu a primit niciun răspuns, potrivit declaraţiei de la 1 mai a directorului executiv al NTD-AP, Chang Ruey-lan.

Preşedintele Chunghwa Telecom, Leng Tai-Feng, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre problemă, la 30 aprilie.

Obstacolul pentru obţinerea reînnoirii contractului, conform comentatorilor, este presiunea din partea Partidului Comunist Chinez. Guvernul din Taiwan are un pachet majoritar în Chunghwa Telecom şi caută, de asemenea, relaţii mai strânse cu continentul. Emisiunile NTD sunt blocate în China.

Şeful NTD-AP, Chang Ruey-lan, i-a cerut ajutorul Preşedintelui din Taiwan, Ma Ying-jeou, să ajute la rezolvarea problemei de reînnoire a contractului şi să se asigure că postul poate continua să servească publicul chinez, care este "foarte dornic de a accesa fluxul de informaţii gratuite".

Cu doi ani în urmă, atunci când contractul urma sa fie reînnoit, Chunghwa Telecom a refuzat iniţial, invocând dificultăţi tehnice. Sub presiunea publică, administraţia Ma a intervenit pentru a asigura reînnoirea.

Congresmanul american Dana Rohrabacher a făcut un apel telefonic, în 2011, rugându-l pe preşedintele Ma să ajute în ce priveşte această chestiune.

Săptămâna trecută, în timpul unei reuniuni a Subcomitetului pentru Asia şi Pacific al Camerei Reprezentanţilor din SUA , Rohrabacher a rugat din nou Taiwan-ul să se asigure că NTD-AP îşi reînoieşte contractul", în cazul în care insula vrea să fie recunoscută ca o ţară democratică şi liberă".

Mai mulţi politicieni din Taiwan au fost de acord cu faptul că acest contract trebuie reînnoit.

Weng Wen Ping, membru al Comitetului Central Kuomintang, a declarat că acordarea contractului este o ocazie de a arăta că Taiwan este o ţară liberă şi democratică.

Dr. Chen Chi-mai, un legiuitor democrat al Partidului Progresist, a declarat că acest aspect "se referă la protecţia libertăţii de exprimare, sau mai concret, dacă există presiune în spate din China şi încercarea de a interzice difuzarea televiziunii NTD".

Twu Shiing-jer, fostul ministru al Sănătăţii, a declarat că există intenţia de a reduce la tăcere NTD deoarece staţia raportează pe subiecte care sunt cenzurate în China. "Cred că acest lucru este foarte greşit. Ca lider al unui stat independent, preşedintele Ma trebuie să acorde reînnoirea contractului pentru NTD-AP".

Fostul preşedinte al Chunghwa Telecom, Hochen Tan, a declarat pentru The Epoch Times că Chunghwa Telecom susţine că traficul de date este un drept al omului. El speră că foştii săi colegi au curajul să susţină libertatea de exprimare în Taiwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe