Megadosarul Microsoft. Macovei îi scrie lui Tăriceanu pledând pentru deblocarea dosarului

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei i-a adresat joi o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care îi cere acestuia să nu tergiverseze ridicarea imunităţii senatorilor PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, cercetaţi în megadosarul de corupţie Microsoft.

"Vă solicit să urgentaţi convocarea şedinţei plenului Senatului în care să acordaţi un vot asupra cererii procurorilor DNA de ridicare a imunităţii a doi senatori PSD. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului, pe 26 septembrie 2014, să încuviinţeze începerea urmăririi penale faţă de senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, foşti miniştri", şi-a început Macovei scrisoarea către Tăriceanu.

Potrivit DNA, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, iar senatorul PSD Şerban Mihăilescu, fost şef al SGG, de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft.

În acelaşi dosar, solicitările DNA de ridicare a imunităţii de care beneficiază foştii miniştri au primit răspuns favorabil în cazul a 6 alţi politicieni. Astfel, Traian Băsescu a aprobat, încă din 3 octombrie 2014, cererile procurorilor DNA de începere a urmăririi pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Nicolae Tănăsescu şi Daniel Funeriu. Totodată, Camera Deputaţilor a votat, pe 13 octombrie 2014, pentru ridicarea imunităţii deputatului Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor, acesta putând fi urmărit penal.

"În prezent, senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu beneficiază de un tratament diferit faţă de ceilalţi foşti miniştri din dosarul Microsoft, din cauză că Senatul nu a luat o hotărâre în privinţa cererii de începere a urmăririi penale, iar dosarul procurorilor în cazul lor este blocat. Consider că aveţi o obligaţie faţă de români, inclusiv faţă de alegătorii dvs. să nu împiedicaţi justiţia şi să convocaţi de urgenţă şedinţa Plenului Senatului pentru ridicarea imunităţii celor 2 senatori implicaţi în dosarul Microsoft", a subliniat Monica Macovei.

Prezidenţiabilul independent este de părere că atât amânarea discutării cererii procurorilor DNA, cât şi o respingere prin vot a încuviinţării începerii urmăririi penale pot avea consecinţe grave asupra încrederii românilor în instituţia Parlamentului şi pot duce la un raport negativ în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, arătând lipsa de voinţă politică pentru combaterea corupţiei.

Amintim că DNA a solicitat recent ridicarea imunităţii a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită 20 de milioane de dolari pentru a favoriza firme mari cu scopul de a obţine contracte cu statul. Miniştrii vizaţi sunt: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău şi Mihai Tănăsescu.

Replica lui Tăriceanu

"Am văzut scrisoarea, sunt la curent, şi o să-i răspund, cu toate că nu este un demers instituţional ceea ce a făcut domnia sa. Nu comunici cu preşedintele Senatului instituţional prin Facebook. Dar, în fine, pentru că suntem în campanie electorală, probabil că ar fi fost normal pentru doamna Macovei să fie la curent, că se poate informa, există site-ul instituţiei, că este familiarizată cu internetul şi computerul, ar fi putut să afle următorul lucru: că în momentul în care a venit la Senat solicitarea pentru ridicarea imunităţii celor doi senatori, am reunit de urgenţă Biroul Permanent al Senatului şi, conform regulamentului, am repartizat solicitarea ce ne-a fost adresată către Comisia juridică", a transmis preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai precizat că aşteaptă raportul Comisiei Juridice până la 28 octombrie, după care se va putea dezbate cererea înaintată de procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne