Medicii avertizează că efectele secundare ale vaccinurilor anti-covid "nu sunt neglijabile"

.
. (pixabay.com)

Febră, transpiraţii, migrene şi dureri musculare care durează zile în şir - acestea sunt doar câteva dintre simptomele raportate de diferiţi participanţi la „faza 3” de testare a vaccinului care s-au oferit voluntar pentru studiile de vaccinare conduse de Pfizer, Moderna şi alţii.

Un grup de medici americani a avertizat că oficialii din domeniul sănătăţii publice şi producătorii de medicamente trebuie să fie „transparenţi” cu pacienţii şi să transmită informaţii despre potenţialele efectele secundare ale vaccinării şi să se asigure că sunt luate măsuri de precauţie pentru a se asigura că pacienţii nu renunţă la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Aceasta este o preocupare de vârf pentru dr. Sandra Fryhofer de la American Medical Association, care a avertizat că efectele secundare ale vaccinurilor ar putea descuraja mulţi dintre pacienţii ei să primească dozele ulterioare. Dr. Fryhofer şi-a exprimat îngrijorarea în cadrul unei întâlniri virtuale de luni cu CDC şi reprezentanţi ai diferiţilor producători de vaccinuri.

„Trebuie ca pacienţii să conştientizeze cu adevărat că aceasta nu va fi o plimbare în parc”, a afirmat Fryhofer în timpul unei întâlniri virtuale cu Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare (ACIP), un grup extern de experţi medicali care consiliază Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC). Ea este, de asemenea, legătura cu comitetul. "Vor şti că au avut un vaccin. Probabil că nu se vor simţi minunat. Dar trebuie să revină pentru a doua doză."

Aparent, efectele secundare sunt suficient de importante. astfel că managementul spitalelor a recomandat evitarea unor situaţii în care tot personalul spitalicesc să fie vaccinat într-o singură zi.

În timpul şedinţei, Dr. Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii din cadrul CDC, care a participat frecvent la sesiunile de presă ale CDC în primele zile ale focarului, a declarat că agenţia va lucra pentru a transmite recomandări în cazul în care lucrători din domeniul medical primesc un vaccin şi se simt rău în ziua următoare, deoarece acest lucru ar putea „avea impact asupra planificării la nivel de spital a programelor de vaccinare a personalului spitalicesc”.

Dincolo de a se asigura că spitalele nu sunt lăsate în aer prin decizia de a-şi vaccina tot personalul în acelaşi timp, medicii au discutat şi despre o nouă strategie: utilizarea unui limbaj „pozitiv” în ceea ce priveşte efectele secundare. Un exemplu ar fi ca pentru referirea la efectele secundare ale vaccinului să se folosească expresia „un răspuns”.