ONU, Forumul Economic Mondial formează o coaliţie împotriva răspândirii ştirilor false despre pandemie

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Naţiunile Unite au „lansat un contraatac” împotriva dezinformării legate de virusul Wuhan - făcând echipă cu Forumul Economic Mondial şi organizând o campanie care îşi propune să combată dezinformarea cu privire la virus şi alte materiale al căror „conţinut este potenţial dubios”.

„Când a apărut COVID-19, a fost clar de la bun început că nu este vorba doar de o urgenţă de sănătate publică, ci şi de o criză de comunicare”, afirmă Melissa Flemming, şefa comunicării globale a ONU.

„Încercăm să creăm această nouă normă socială numită 'ai grijă înainte să transmiţi [informaţii, n.r.]'- a continuat ea, adăugând: "echipăm oamenii, prin această nouă normă socială, cu un pic de 'scepticism informaţional'".

Noua iniţiativă urmăreşte, de asemenea, să coopteze influencerii reţelelor sociale şi să-i facă să răspândească „ştiri reale” despre pandemie - ceea ce presupunem că nu are nimic de-a face cu hidroxiclorochina, rate de mortalitate incredibil de scăzute pentru majoritatea persoanelor sub vârsta de pensionare sau pentru oricine se opune uciderii micilor întreprinderi cu ajutorul carantinelor drastice.

Este neclar cum a ajuns ONU să se considere depozitar al adevărului legat de pandemia virusului Wuhan, în momentul în care agenţia sa care se ocupă de sănătatea publică - Organizaţia Mondială a Sănătăţii - a ajuns în vizorul criticilor după ce, la începutul exploziei virusului în Wuhan, a transmis în spaţiul public propaganda Chinei şi informaţii extrem de înşelătoare despre virus - cum că nu ar fi fost transmisibil de la om la om - mergând până într-acolo încât a recomandat ţărilor să nu blocheze intrarea chinezilor - deşi regimul comunist chinez deja blocase complet fluxul de călători intern dinspre şi către oraşul Wuhan.

"Până în prezent, am recrutat 110.000 de voluntari informaţionali cărora le explicăm cum se răspândeşte dezinformarea şi le cerem să servească asemenea unui soi de 'linie întâi' în acele spaţii în care se transmite dezinformarea", a menţionat Flemming.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură