MECMA: Rezultatele auditării la CRPCIS evidenţiază mai multe nereguli şi prejudicii

Epoch Times România
25.09.2012

Ministerul Economiei a făcut publice rezultatele auditării de către Curtea de Conturi a contului de execuţie a bugetului de stat pe 2011 la Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), care au evidenţiat mai multe nereguli şi prejudicii.

Astfel, este vorba despre nerespectarea prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor instituţiilor publice. CRPCIS a încheiat angajamente legale peste valoarea angajamentelor bugetare cu sumă de 2.382.044 lei, precum şi peste valoarea creditelor bugetare aprobate cu sumă de 1.323.991 lei. S-au constat depăşiri la următoarele articole bugetare: „Carburanti şi lubrifianti”, „Posta, telecomunicaţii, radio, tv internet”, „Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi functionare”, „Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii”

Totodată, s-a constatat efectuarea de cheltuieli fără bază legală, în sumă de 122.461,4 lei, prin acceptarea închirierii spaţiului la târguri internaţionale, în alte condiţii decât cele stabilite prin Caietele de sarcini, de la o firmă care nu avea calitatea de organizator extern al evenimentului.

Altă neregulă se referă la acceptarea la plată şi efectuarea de plăti pentru bunuri şi servicii, care nu au fost stabilite prin caietele de sarcini şi nici nu au fost puse la dispoziţia operatorilor economici. Valoarea estimată a abaterii este de 10.242,26 lei.

Rezultatele auditării mai arată efectuarea de cheltuieli fără bază legală, în sumă de 77.776 lei, pentru participarea în mod nelegal a două entităţi la târguri internaţionale cu finanţare de la bugetul de stat, efectuarea de cheltuieli în sumă de 247.583,92 lei, pentru participarea la târguri şi expoziţii a unor agenţi economici care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate sau angajarea şi plata unor cheltuieli, în sumă de 1.879.999,96 lei, finanţate din fonduri de la bugetul de stat, pentru servicii privind participarea la un târg internaţional, peste nivelul celor stabilite în Caietul de sarcini, în condiţiile în care nu s-a făcut dovadă eficienţei participării, prin încheierea pentru firmele participante a unor contracte, în valoare de minimum 3 milioane USD.

S-au mai constatat, de asemenea, efectuarea de cheltuieli de personal fără bază legală, în sumă de 180.642 lei, prin acordarea nelegala a sporului pentru condiţii vătămătoare. efectuarea de cheltuieli fără bază legală, prin acceptarea şi plată sumei de 1.062 lei, pentru cazarea unei persoane detaşate, fără a avea la bază un contract de închiriere şi efectuarea de plăţi, în sumă de 3.123.521,12 lei, din fonduri publice, pentru servicii subcontractate, în alte condiţii decât cele stabilite prin normele de atribuire a contractului de organizare.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor