Franţa susţine că a dejucat un atac iminent înaintea alegerilor prezidenţiale

Autorităţile franceze au arestat doi bărbaţi suspectaţi de planificarea unui “atac iminent şi violent” înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa.
Soldaţi şi poliţişti francezi în timpul unei operaţiuni antitero în Marsilia, Franta, 18 aprilie 2017.
Soldaţi şi poliţişti francezi în timpul unei operaţiuni antitero în Marsilia, Franta, 18 aprilie 2017. (Captură Foto)

Procurorul parizian Francois Molins a declarat, marţi, că au fost descoperite arme şi materiale explozive într-un apartament din oraşul port Marsilia ce aparţinea celor doi suspecţi. În apartament, autorităţile au găsit un steag al grupului jihadist Statul Islamic, precum şi literatură extremistă.

Ministrul francez de Interne, Matthias Fekl, a declarat marţi că cei doi “bărbaţi radicalizaţi, născuţi în 1987 şi 1993, de naţionalitate franceză”, au fost arestaţi în Marsilia.

Cei doi, care erau cunoscuţi de serviciile de informaţii franceze, “intenţionau să comită în zilele următoare un atac pe teritoriul Franţei”, a declarat Fekl la o conferinţă de presă, adăugând că măsurile de securitate legate de alegerile prezidenţiale şi candidaţi au fost intensificate.

Molins a precizat că unul dintre cei doi suspecţi a avut legături cu o celulă jihadistă belgiană, iar celălalt a dorit să fie loial Statului Islamic.

Preşedintele francez Francois Hollande consideră că arestările reprezintă o “captură remarcabilă”.

Prima rundă a alegerilor prezidenţiale va avea loc în 23 aprilie şi vor fi înscrişi pe buletinele de vot 11 candidaţi. Primii doi candidaţi cu cel mai mare număr de voturi se vor confrunta în turul doi care va avea loc pe 7 mai 2017.

Lidera de extremă dreapta Marine Le Pen şi candidatul de centru Emmanuel Macron conduc în sondajele de opinie, dar candidatul conservator Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon din extremă stângă au, la rândul lor, o şansă de a ajunge în runda a doua a alegerilor prezidenţiale.

Potrivit sondajelor recente, aproximativ o treime dintre alegători nu sunt decişi pe cine vor vota.

Securitatea naţională este o problemă majoră de campanie în Franţa, unde atacurile comise de militanţi islamişti au ucis peste 230 de persoane în ultimii 2 ani.

Franţa se află sub stare de urgenţă iar Fekl a declarat că peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi soldaţi vor fi mobilizaţi la fiecare rundă a alegerilor prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe