Marina militară chineză şi rusească înconjoară Japonia într-o "demonstraţie de forţă"

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022
Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)

Într-un alt exemplu al alianţei din ce în ce mai strânse dintre Rusia şi China, Marina chineză şi Flota rusă din Pacific s-au angajat în operaţiuni de război, aparent în tandem, în jurul Japoniei, potrivit Ministerului japonez al Apărării, informează zerohedge.

Rapoartele privind exerciţiile militare coordonate nu au fost recunoscute oficial de Rusia sau China, deşi Japonia continuă să posteze actualizări regulate privind mişcările navelor. Se pare că exerciţiile navale s-au concentrat în jurul insulelor Miyako şi Okinawa, unde se află 50.000 de militari americani, precum şi pe un coridor de peste 100 de kilometri lăţime între insula Yonaguni şi Taiwan.

Deşi nu este inedită, cooperarea militară în Pacific între Rusia şi China a crescut în frecvenţă, iar exerciţiile navale s-au intensificat în ultima lună. În timp ce Japonia numeşte aceste mişcări o "demonstraţie de forţă", ele ar putea foarte bine să fie o practică pentru un conflict planificat în viitorul apropiat.

După recentul summit BRICS de la Beijing şi reafirmarea sprijinului economic acordat de China Rusiei în timpul războiului cu Ucraina şi a sancţiunilor NATO, este logic ca relaţia economică să evolueze cel puţin într-un acord militar liber. Cea mai recentă decizie privind includerea Suediei şi Finlandei în NATO, precum şi escaladarea navală în Pacificul de Sud nu vor face decât să apropie interesele estice în timp.

China cultivă o obsesie compulsivă atunci când vine vorba de absorbţia Taiwanului în PCC şi, având în vedere că Occidentul se concentrează prea mult asupra Rusiei şi Ucrainei, s-ar putea să acţioneze în curând. Dacă se plănuieşte o invazie a Taiwanului, aceasta ar trebui să aibă loc cândva în septembrie/octombrie, când condiţiile meteorologice din regiune sunt favorabile operaţiunilor navale. Rapoartele divulgate de serviciile de informaţii ruseşti în luna martie par să indice că o invazie a Taiwanului în toamnă era într-adevăr în pregătire.

Unii cred că războiul dintre Rusia şi Ucraina va forţa China să anuleze astfel de planuri, dar există şi o şansă ca Ucraina să ofere o acoperire excelentă pentru o acţiune împotriva Taiwanului, forţând guvernele occidentale să îşi împartă eforturile şi să se concentreze pe două fronturi în loc de unul singur.

Marea întrebare este: Vor forma Rusia şi China o alianţă militară oficială? Alianţa lor comercială nu mai face acum obiectul niciunei dezbateri, dar noţiunea de cooperare militară între cele două ţări îi va face pe mulţi să râdă. Reţineţi, totuşi, că au existat numeroşi sceptici care susţineau, cu doar o săptămână în urmă, că guvernul turc condus de Erdogan nu va fi "niciodată" de acord ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO, şi totuşi, exact asta au făcut.

Peisajul geopolitic se schimbă rapid, iar vechile reguli nu mai par să se aplice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe