Marele maestru de şah Garry Kasparov prezice prăbuşirea "imperiului" rusesc: În următorii cinci ani Rusia va deveni mai mică

Marele maestru de şah, Garry Kasparov
Marele maestru de şah, Garry Kasparov (Youtube - captură ecran)

Fostul campion rus de şah Garry Kasparov, unul dintre cei mai determinaţi critici ai Kremlinului, a declarat că victoria Ucrainei în războiul declanşat de Moscova va duce la prăbuşirea regimului lui Vladimir Putin şi va inaugura un nou început pentru Rusia.

"Sunt destul de sigur că, în următorii cinci ani, Rusia va sfârşi prin a fi mai mică", a declarat pentru Newsweek Kasparov, care acum este implicat în politică. Descriind războiul din Ucraina drept un "genocid", ale cărui consecinţe "ne vor însoţi timp de decenii", el a spus că teritorii ruseşti precum republicile Tatarstan, Baskortostan şi Cecenia "foarte probabil vor pleca".

"Acesta este procesul care s-a oprit în 1991, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar cred că prăbuşirea imperiului rus este iminentă", a spus el. Putin a fost deschis cu privire la ambiţiile sale imperiale, demonstrate prin preluarea Crimeei în 2014, războiul care a urmat în regiunea ucraineană Donbas şi invazia pe scară largă pe care a lansat-o în februarie 2022.

"În mod clar, imperiul rusesc trebuie să înceteze să mai existe. Întrebarea este dacă lumea liberă va elabora o politică ce ar ajuta alte forţe din Rusia să păstreze bucata de teritorii care sunt majoritar ruseşti şi să reformeze statul pentru a deveni un viitor aliat al civilizaţiei euroatlantice - sau va scăpa total de sub control?", a punctat Kasparov.

Acesta este motivul pentru care el crede că Ucrainei ar trebui să i se dea toate armele de care are nevoie pentru a învinge, pentru că astfel s-ar pune capăt regimului lui Putin "într-un moment în care încă mai avem unele elemente de bază ale mecanismului de guvernare rusesc care ar putea fi aduse într-un nou sistem de guvernare". El are în vedere Rusia ca o republică parlamentară sau o federaţie liberă, "dar trebuie să începem de la zero".

Fostul campion mondial de şah s-a orientat spre politică după retragerea din sport şi a creat Frontul Civil Unit, o mişcare socială care lucrează pentru a păstra democraţia.

De ani de zile, el a avertizat cu privire la ameninţarea pe care Putin o reprezintă la adresa ordinii mondiale, iar în 2015 l-a comparat cu Adolf Hitler în cartea sa Winter is Coming. În anul următor, el a cofondat Forumul Rusia Liberă, care a fost declarat "organizaţie indezirabilă", în februarie, de către Procuratura Generală a Rusiei.

La trei luni după începerea războiului, Kasparov a cofondat Comitetul de acţiune pentru Rusia împreună cu omul de afaceri rus în exil Mihail Hodorkovski, fostul şef al companiei petroliere Iukos, care a fost încarcerat timp de un deceniu, până în 2013, în baza unor acuzaţii criticate ca fiind motivate politic.

Grupurile încearcă să construiască o cooperare între diaspora rusă anti-Putin şi organizaţiile şi guvernele occidentale. În timp ce figurile proeminente ale opoziţiei ruse sunt unite împotriva lui Putin, se pare că nu există prea multă unitate în rândul multora dintre ele. Primul Congres al Deputaţilor Poporului din Rusia, este un alt grup de personalităţi ale opoziţiei care nu beneficiază de sprijinul unor critici ai lui Putin.

Între timp, Kasparov nu are deloc în vedere partidele de opoziţie ruseşti nesistemice din ţara sa, despre care spune că acţionează sub auspiciile Kremlinului. Pentru el, opoziţia din Rusia trebuie să se bazeze pe trei principii: "Războiul este criminal, regimul este ilegitim. Crimeea este Ucraina. Atâta timp cât eşti dispus să spui aceste trei lucruri, te-ai alăturat alianţei".

Statul rus în exil

Se estimează că aproximativ 900.000 de ruşi au părăsit ţara de la începutul războiului, în februarie 2022, un exod care a luat avânt atunci când Putin a anunţat o mobilizare parţială în septembrie anul trecut.

Kasparov notează cât de mulţi erau din clasa de mijloc superioară. Aducerea lor laolaltă în ceea ce el numeşte o "Coreea de Sud virtuală" - în contrast cu Coreea de Nord în care, spune el, Putin a transformat Rusia - ar putea "crea o bază pentru viitoarea elită rusă".

El a spus că pentru a face faţă provocării de a înlocui miile de oficiali din Rusia care conduc în prezent, "s-ar putea să aveţi deja un bazin de talente care ar putea fi de ajutor în această sarcină gargantuescă", a spus el, dar care ar avea nevoie de ajutorul Occidentului.

"Cu cât mai repede vom crea acest stat rusesc virtual în exil, cu atât mai mari sunt şansele ca noi să avem elementele de bază solide pentru o nouă Rusie după prăbuşirea regimului Putin", a afirmat marele şahist.

În construirea acestei noi Rusii, el a spus că Occidentul nu ar trebui să facă greşelile de după războiul din Irak, "în care eliminarea întregului sistem, a forţelor de ordine şi a întregului element al lui Saddam din structura de conducere, s-a soldat cu un haos total".

Trebuie să existe "o formă de compromis, care încă nu a fost găsită. Nu am un răspuns în acest moment, dar cred că este singura cale de a merge mai departe".

Criminali de război

Kasparov spune că, după război, trebuie să se facă dreptate pentru cei implicaţi îndeaproape în invazia Ucrainei, dar aceştia trebuie să fie deosebiţi de alţi oficiali ruşi.

"În timp ce avem o grămadă de escroci şi huligani la conducerea Rusiei, 90% dintre ei nu sunt criminali de război şi exact acolo se poate face o separare", a spus Kasparov.

"Dacă vreţi să vă asiguraţi că Rusia nu se prăbuşeşte, trebuie să demonstraţi că cei 10 la sută care au legătură cu războiul vor fi luaţi", a spus el, "apoi creaţi un gol care poate fi umplut de oameni ca mine, Hodorkovski şi [Alexei] Navalnîi", acesta din urmă aruncat în închisoare în baza unor acuzaţii condamnate la nivel mondial ca fiind motivate politic.

Reprimarea drepturilor omului în Rusia s-a adâncit de la începutul războiului. Entităţi de presă independente au fost închise, mii de persoane au fost încarcerate, lăsându-le puţine opţiuni opozanţilor lui Putin care nu pot părăsi ţara.

Kasparov îi numeşte pe aceşti oameni "eroi" şi a insistat că "va veni momentul în care sistemul se va prăbuşi şi atunci vom avea nevoie de aceşti oameni. Avem nevoie de această furie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe