Marc Faber: Ieşirea Greciei din zona euro ar putea deschide uşa pentru Rusia şi China


Marc Faber, un respectat analist al pieţei.
Marc Faber, un respectat analist al pieţei. (Captură Foto)

Problemele Greciei legate de datoria sa financiară au fost amânate şi nu rezolvate, vineri luându-se decizia de a se prelungi cu patru lungi programul de bailout al Atenei în schimbul aplicării unor reforme fiscale, conform respectatului analist al pieţei Marc Faber, citat luni de CNBC.

“Economia Greciei nu este suficient de puternică pentru a susţine greutatea datoriei”, a declarat Faber în cadrul interviului cu CNBC.

Autor al raportului Gloom, Boom & Doom, Faber a declarat că adevăratul pericol al unei posibile ieşiri a Atenei din zona euro ar putea fi “o relaţie mai apropiată între Grecia şi Rusia, sau între Grecia şi China.”

Grecia va prezenta marţi creditorilor săi un set de reforme propuse pentru a-şi asigura o prelungire a programului de bailout. Reformele ar include un plan fiscal în valoare de 7,3 miliarde de dolari care vizează economia neagră - contrabanda şi oligarhii ţării.

Totuşi, partidul Syriza a fost criticat de facţiuni din interiorul său. Tendinţa Comunistă, o facţiune de super-extremă stânga din cadrul extemei stângi reprezentate de Syriza, a denunţat vineri acordul ca fiind o cedare în faţa şantajului troikăi (Comisia Europeană, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene).

În ceea ce priveşte bursa valorilor din SUA, Faber a declarat că estimările sunt ridicate. “Dar acest lucru nu înseamnă că piaţa se va prăbuşi imediat. Dar nu este o valoare în particular bună comparativ cu, să spunem, economiile în curs de dezvoltare”.

Timp de mai mulţi ani, Faber a prezis prăbuşirea stocurilor din SUA, proces care a atins constant noi recorduri, conform CNBC.

Indicele “Dow Jones Industrial Average” s-a alăturat vineri indicelui S&P 500 pe un teritoriu record. Indicele Nasdaq Composite s-a situat la maximul său din ultimii 15 ani, ţintind nivelul de 5.000 pentru prima dată din martie 2000, când a atins punctul culminant de 5.135,52.

Citând 2015 ca un an în care profiturile corporaţiilor vor înregistra scăderi, Faber a declarat: “Recentele ştiri economice, ţinând cont de toate stimulentele [Rezervei Federale] care au fost acordate în ultimii cel puţin cinci ani, sunt mai degrabă dezamăgitoare.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie