Maia Sandu: Rezolvarea problemelor de mediu este o prioritate a Guvernului

Angajaţi ai guvernului şi cancelariei de stat din RM plantează arbori cu ocazia zilei înverzirii plaiului, 26.10.2019
Angajaţi ai guvernului şi cancelariei de stat din RM plantează arbori cu ocazia zilei înverzirii plaiului, 26.10.2019 (gov.md)

Cu ocazia Zilei naţionale a înverzirii plaiului, prim-ministrul Maia Sandu a apreciat implicarea sporită a colegilor în cadrul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră” şi a subliniat importanţa împăduririi Republicii Moldova, întrucât rata actuală este de aproximativ 11%, fiind cea mai mică din ţările din regiune.

„Ne propunem până în anul 2030 să ajungem cel puţin la 16%. Rezolvarea problemelor de mediu este o prioritate pentru Guvern şi, în mod specific, creşterea suprafeţelor de împădurire. În acest sens, o să mobilizăm resurse externe, suplimentare, proiecte cu finanţare externă. Sper să avem mai multe campanii similare, să ne solidarizăm cu toţi cetăţenii şi să facem lucruri pentru binele comunităţii”, a declarat Maia Sandu.

Premierul a mai precizat că guvernul este implicat şi în soluţionarea altor probleme de mediu, precum lipsa staţiilor de epurare şi gestionarea deşeurilor solide. În acest sens, fiind semnat un acord cu BEI şi BERD, care oferă finanţare pentru construcţia a 3 platforme mari de colectare a deşeurilor: în municipiul Chişinău, la Cahul şi la Bălţi. Proiectul va fi realizat în 2 etape şi are o valoare totală de 200 milioane de euro.

Agenţia „Moldsilva” a pregătit pentru plantare 14 milioane de puieţi de 60 de specii. „Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie naţională de plantare a arborilor în Republica Moldova, care este marcată pentru al 24-lea an consecutiv şi are scopul de a mobiliza cetăţenii, colectivele instituţiilor publice şi private, la înverzirea ţării. Campania se desfăşoară începând cu 26 octombrie şi va dura până la sfârşitul lunii noiembrie.