Mai mulţi legislatori democraţi americani se opun ca Netanyahu să ţină un discurs în faţa Congresului SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, adresându-se camerelor reunite ale Congresului american (FOTO de arhivă) (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)
Redacţia
27.05.2024

Un număr tot mai mare de congresmeni democraţi din Congresul SUA a respins vineri presiunile pentru susţinerea invitaţiei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului, relatează Common Dreams.

Refuzul democraţilor vine în contextul în care guvernul lui Netanyahu este acuzat de genocid într-un caz la Curtea Mondială, iar premierul însuşi se confruntă cu perspectiva unui mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale pentru presupuse crime împotriva umanităţii în Gaza.

Opoziţia faţă de invitaţia republicanului Johnson - anunţată oficial joi - s-a amplificat după ce s-a aflat că procurorul CPI Karim Khan a solicitat mandate de arestare a lui Netanyahu, a ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, şi a trei lideri Hamas pentru presupuse crime comise la 7 octombrie şi după această dată, precum şi după un ordin al Curţii Internaţionale de Justiţie de vineri, prin care Israelul a fost obligat să oprească imediat asaltul asupra Rafah.

În timp ce există unele semne de întrebare dacă liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, va susţine ideea ca Netanyahu să îşi ţină discursul în Congres - Johnson a declarat miercuri, pentru The Independent, că Schumer a spus că va semna scrisoarea de invitaţie, dar democraţi mainstream se alătură corului de apeluri ale legislatorilor progresişti şi ale celor care se opun potenţialului discurs. Mai mulţi legislatori au vorbit vineri cu Axios.

"Cred că este un moment ciudat să îl inviţi pe Netanyahu; este un fel de mişcare cu adevărat divizivă", a declarat reprezentantul Scott Peters, subliniind efortul lui Khan de a-l aresta pe liderul israelian.

Reprezentantul Dan Kildee a spus: "Nu cred că este un moment bun [...] să nu complicăm o situaţie deja complicată".

Jim Himes, membru al Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a afirmat că Netanyahu "ar trebui să se concentreze pe eliberarea ostaticilor, nu să-i încânte pe legislatori".

În ceea ce priveşte ideea ca Schumer să semneze invitaţia, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi a spus pur şi simplu: "Nu".

Pelosi, Himes şi Peters s-au numărat printre cei 173 de democraţi din Camera Reprezentanţilor care au votat luna trecută pentru aprobarea unui nou ajutor militar american de 26 de miliarde de dolari pentru Israel, în plus faţă de cele aproape 4 miliarde de dolari pe care acesta le primeşte deja de la Washington în fiecare an. Kildee a votat împotriva pachetului de ajutor.

Progresiştii din Congres şi-au exprimat de câteva zile opoziţia ca Netanyahu să susţină un discurs, iar senatorul Bernie Sanders (I-Vt.) - care face parte din grupul democraţilor a afirmat miercuri că va boicota orice discurs al premierului şi a calificat invitaţia drept "o idee teribilă".

Sanders a declarat pentru CNN: "Uite, aveţi un prim-ministru care a creat cel mai mare dezastru umanitar din istoria modernă. Israelul, bineînţeles, avea dreptul să se apere împotriva atacului terorist al Hamas, dar ceea ce a făcut Netanyahu a fost să intre în război - un război total - împotriva întregului popor palestinian, femei şi copii."

"Cinci la sută din populaţie sunt acum morţi sau răniţi. Şaizeci la sută dintre ei sunt femei şi copii. Aproximativ 200.000 de locuinţe au fost complet distruse. Fiecare universitate din Gaza a fost bombardată. Acum s-a instalat o foamete iminentă.

Deci, de ce aţi invita pe cineva care a făcut lucruri atât de oribile poporului palestinian? Cred că este o idee foarte proastă", a adăugat Sanders.

Reprezentantul Mark Pocan a declarat, la începutul acestei săptămâni, că "dacă Netanyahu vine să se adreseze Congresului, aş fi mai mult decât bucuros să-i arăt membrilor CPI drumul spre sala de şedinţe a Camerei pentru acel mandat".

Netanyahu - care se confruntâ cu multiple acuzaţii penale de corupţie în Israel, fără legătură cu Palestina - s-a adresat Congresului de trei ori. Dacă o va face din nou, el ar putea fi liderul străin care a vorbit cel mai mult în faţa Congresului american.

Controversele legate de un potenţial discurs al lui Netanyahu merg dincolo de Gaza şi de acuzaţiile de corupţie. Premierul a stârnit uimire în 2008 după ce a declarat că Israelul "a beneficiat" de atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, pe care anterior o numise o ţară care "poate fi mutată cu uşurinţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor