MADR doreşte înfiinţarea unei bănci funciare care să ajute la comasarea terenurilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR), Stelian Fuia a declarat că doreşte înfiinţarea unei bănci funciare care să ajute la comasarea terenurilor pentru a creşte productivitatea exploataţiilor romaneşti.
(Scott Olson / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR), Stelian Fuia a declarat că doreşte înfiinţarea unei bănci funciare care să ajute la comasarea terenurilor pentru a creşte productivitatea exploataţiilor romaneşti.

Aceasta instituţie ar trebui să aibă dreptul sa cumpere terenurile mici, să le comaseze, după care să le concesioneze fermierilor. România are în prezent 1.048.000 de exploataţii subvenţionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.

Stelian Fuia, s-a întâlnit cu Comisia de Agricultură din Parlamentul german, luni, 12 martie 2012. Principalele teme de discuţii au fost priorităţile programului de guvernare şi proiectele pe care ministrul Stelian Fuia le are în vederea rentabilizării activităţii ministerului.

Ministrul Agriculturii a declarat că îşi doreşte ca MADR să devină un minister al economiei rurale, lucru care poate fi realizat prin depăşirea ratei absorbţiei fondurilor europene de aproape 40% din prezent. Autorităţile germane au discutat cu oficialul român şi despre Politica Agricola Comună 2014-2020, insistând pe formele de asociere a producătorilor romani în organizaţii profesionale competitive, care să producă pentru export.

De asemenea, s-a hotărât ca în continuare cele două ţări membre ale Uniunii Europene să îşi armonizeze poziţiile în ceea ce priveşte PAC 2014-2020. Ministrul Stelian Fuia i-a informat pe oficialii germani că doreşte acordarea de subvenţii egale pentru fermierii europeni, ceea ce ar însemna alinierea plăţilor făcute către fermierii români la cele acordate şi în celelalte state comunitare.

Tot cu ocazia acestei vizite, membrii Comisiei de Agricultură din Parlamentul German au vrut să se asigure că ţara noastră respectă normele europene de creştere a animalelor. Ministrul Agriculturii a subliniat că din 1 ianuarie 2012, România s-a aliniat inclusiv la cerinţele comunitare de creştere a găinilor în cuşti îmbunătăţite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor