"Măcelarul din Groznîi" - promovat de Putin la gradul de general-locotenent pentru rolul în invazia Ucrainei

Liderul cecen Ramzan Kadîrov. (Getty Images)
Loredana Diacu
31.03.2022

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a promovat pe Ramzan Kadîrov, supranumit "Măcelarul din Groznîi", la gradul de general-locotenent pentru rolul său în invazia Ucrainei, pe care liderul cecen îl foloseşte pentru a-şi etala loialitatea faţă de Moscova şi propria impunitate, informează Guardian.

Săptămâna aceasta, Kadîrov, renumit pentru regimul de teroare pe care l-a instaurat în Cecenia, a fost văzut la căpătâiul unui important general al său, rănit în luptele din oraşul port asediat Mariupol. Ofiţerul rănit, Ruslan Gheremeev, este considerat cel ce a organizat asasinarea în 2015 a liderului opoziţiei ruse, Boris Nemţov. Videoclipuri postate de liderul cecen, în care îl numea pe Gheremeev un "frate drag", susţineau că îl arată pe acesta pe linia frontului din Mariupol, inclusiv la Primărie.

Familia lui Nemţov a insistat mult timp asupra faptului că Gheremeev a fost creierul complotului care a dus la asasinarea lui Nemţov. Cinci bărbaţi ceceni au fost găsiţi vinovaţi de crimă în 2017, dar procesul a fost denunţat de rude şi aliaţi ca fiind o muşamalizare care nu a reuşit să îi aducă în faţa justiţiei pe cei care s-au aflat în spatele asasinatului.

Anchetatorii au declarat la procesul din 2017 că au vizitat proprietatea lui Gheremeev din Cecenia, dar "nimeni nu a deschis uşa". De asemenea, ei l-au numit pe şoferul lui Gheremeev, Ruslan Muhudinov, ca fiind un organizator al asasinatului şi au spus că acesta le-a oferit suspecţilor milioane de ruble pentru crimă.

Muhudinov a fugit între timp, iar anchetatorii au declarat, după verdict, că dosarul împotriva sa este în curs de desfăşurare. Gheremeev, care este rudă cu doi deputaţi ruşi, a servit în aceeaşi unitate paramilitară de securitate ca Zaur Dadaev, un fost ofiţer superior condamnat pentru împuşcarea lui Nemţov.

Unitatea are legături strânse cu Kadîrov, deşi acesta nu a fost niciodată legat direct de crimă. Apariţia lui Gheremeev pe linia frontului din Mariupol este o demonstraţie atât a puterii lui Kadîrov, cât şi a capacităţii aparente a aliaţilor săi de a sfida legea rusă.

Cu toate acestea, multiplele videoclipuri împărtăşite de Kadîrov nu sunt filmate pe linia frontului, ceea ce sugerează că cecenii ar putea avea un rol cu o responsabilitate la fel de mare pentru propagandă ca şi pentru luptă.

Prezenţa oamenilor lui Kadîrov, care au o reputaţie de brutalitate extremă, are cel mai probabil că scop atât răspândirea fricii, cât şi consolidarea numărului de oameni în luptă.

Aceştia ar putea avea şi alte sarcini, unii dintre ei fiind desemnaţi, conform rapoartelor, să patruleze în spatele forţelor din prima linie şi să împuşte dezertorii. Alţii au fost desemnaţi să interogheze civilii din oraş - o specie sinistră a adepţilor lui Kadîrov, care au un istoric de tortură şi abuzuri.

Un comandant de rang înalt din una dintre regiunile separatiste din estul ţării, susţinute de Rusia, Alexander Hodakovsky, a declarat într-un interviu video că nu se aştepta ca cecenii să lupte pe linia frontului.

În schimb, ei au fost aduşi iniţial pentru operaţiuni de "curăţare" pe teritoriul confiscat de Rusia în jurul Mariupolului. Ulterior, el şi-a cerut scuze lui Kadîrov pentru remarcile care au subminat abilităţile militare ale luptătorilor săi.

Pentru Kadîrov însuşi, indiferent de rolul asumat de trupele sale, războiul a oferit o şansă de a-şi arăta angajamentul faţă de Putin, omul pe care se bazează propria sa autoritate însângerată, prin trimiterea de trupe.

În acest scop, el a încercat să mobilizeze societatea cecenă în sprijinul efortului de război, inclusiv prin recrutarea din cluburile de arte marţiale şi, recent, prin deschiderea porţilor închisorilor sale pentru recruţi, un astfel de grup fiind aşteptat să călătorească pentru a lupta în Ucraina cu următoarea rundă, potrivit serviciilor de securitate.

Dar el a folosit acest lucru şi pentru a încerca să-şi sporească propria imagine de luptător nemilos, oamenii săi subliniind loialitatea faţă de el mai degrabă decât faţă de statul rus. El are o relaţie problematică cu ramuri ale serviciilor de securitate ruseşti.

Săptămâna aceasta, el a denunţat negocierile de pace, chiar dacă Rusia a promis că va reduce activitatea militară în jurul capitalei Kiev. "Trebuie să terminăm ceea ce am început", a afirmat Kadîrov într-o declaraţie.

Cine este Ramzan Kadîrov

Ce merită ştiut despre Kadîrov este că acestuia nu i se pune degeaba "Măcelar din Groznîi". Temutul şef al republicii cecene a fost acuzat de numeroase ONG-uri internaţionale de încălcări grave ale drepturilor omului.

Tată a 12 copii, are şase fii, dintre care doi adoptaţi, şi şase fiice, scrie the Independe.ie

În ciuda faptului că poligamia este ilegală în Rusia, el are şi trei soţii: Medni Musaevna Kadîrova (43 de ani), Fatima Hazuyeva (29 de ani) şi Aminat Ahmadova.

Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier, se află la putere din 2007.

În timpul mandatului său, el a condus epurări anti-gay, a pledat pentru restricţionarea vieţii publice a femeilor.

De asemenea, a fost acuzat că a ordonat răpirea, torturarea şi uciderea opozanţilor, jurnaliştilor şi altor critici.

Ca parte a agendei homofobe a lui Kadîrov, acesta a încurajat anterior uciderea homosexualilor de către membrii familiilor lor ca alternativă la aplicarea legii.

"Homosexualitatea este considerată ruşinoasă nu doar pentru persoana respectivă, ci şi pentru întreaga familie şi există crime de onoare. Se consideră că homosexualitatea aduce o asemenea ruşine asupra familiei încât există o singură modalitate de a spăla ruşinea - uciderea persoanei. Şi noi ştim că aceste lucruri se întâmplă.

"Uneori, oamenii sunt eliberaţi din închisori pentru că autorităţile ştiu că vor fi ucişi de familie.", a declarat un activist al reţelei LGBT din Rusia.

În 2017, s-a raportat că bărbaţii homosexuali din Cecenia au fost arestaţi, reţinuţi şi torturaţi în cadrul unei "epurări".

Tanya Lokşina, de la Human Rights Wash, a declarat că bărbaţii gay erau "dispăruţi" forţat.

"Oficiali ai forţelor de ordine şi ai agenţiilor de securitate aflate sub controlul nemilosului şef al Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, au arestat zeci de bărbaţi suspectaţi că sunt homosexuali, torturându-i şi umilind victimele", a declarat ea.

Într-un interviu acordat emisiunii Real Sports de la HBO, difuzat la 18 iulie, Kadîrov a negat că ar fi existat epurări anti-gay în Cecenia, spunând că nu există homosexuali acolo.

"Nu avem astfel de oameni aici. Nu avem homosexuali. Dacă există, duceţi-i în Canada.

"Lăudat să fie Dumnezeu. Duceţi-i departe de noi ca să nu-i avem acasă. Ca să ne purificăm sângele, dacă sunt unii aici, luaţi-i."

Întrebat despre acuzaţiile de tortură sistematică, Kadîrov a spus: "Au inventat. Sunt nişte diavoli. Ei sunt de vânzare. Ei sunt subumani. Să-i blesteme Dumnezeu pentru că ne-au calomniat".

Nu numai că a pledat pentru uciderea homosexualilor, dar a împărtăşit şi aprobarea sa pentru uciderea din raţiuni de "onoare" a şapte femei.

Femeile care au fost găsite moarte pe marginea unui drum se presupune că au fost pedepsite pentru adulter.

"Dacă o femeie umblă şi dacă un bărbat umblă cu ea, amândoi sunt ucişi", a declarat el jurnaliştilor în 2009, afirmând că femeile aveau "moravuri slabe".

De asemenea, el a fost criticat pe scară largă pentru că s-a folosit de implicarea sa în sport pentru a muşamaliza în mod strategic crimele şi încălcările drepturilor omului.

Sportivi celebri precum Floyd Mayweather, Tyson Fury şi Khabib Nurmagomedov au fost plătiţi pentru a participa la evenimente organizate de clubul său de lupte. Reamintim că şi la noi în România, fostul mare fotbalist Daniel Pancu şi-a declarat admiraţia pentru aliatul lui Putin, Ramzan Kadîrov, dedicându-i aproape o oda. Detalii, aici.

În 2016, el a găzduit o luptă MMA, în care au participat trei dintre fiii săi, în vârstă de 11, 9 şi 8 ani, pentru a-şi sărbători cea de-a 40-a aniversare.

Acesta a fost difuzat pe un post de MMA din Rusia, iar lupta a fost condamnată de luptătorul rus Fedor Emelianenko. Acesta a catalogat gestul drept "impardonabil", deoarece copiilor sub 12 ani le este interzis să participe sau chiar să asiste la lupte MMA.

De asemenea, Kadîrov a fost criticat pentru că le-a permis copiilor să lupte fără să poarte o eşarfă sau cască de protecţie.

"Copiii sub 12 ani nu au voie să intre în sală nici măcar ca spectatori, dar aici copii de opt ani se băteau între ei în faţa unor adulţi încântaţi. Este chiar atât de important pentru toată lumea să organizeze un spectacol în detrimentul sănătăţii copiilor?", a declarat Emelianenko.

Într-o altă acţiune de cosmetizare a imaginii sale, în 2011, el a fost căpitanul echipei de fotbal cecene într-un meci împotriva Brazil XI.

Kadîrov a declarat că a organizat meciul pentru a arăta că ţara "şi-a revenit după ani de conflicte separatiste".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor