Lupte de culise în SUA: chinez arestat cu bani la graniţă - 4,5 milioane USD. Numele implicat într-un mare scandal al lui Clinton

Ng Lap Seng (st), alături de Bill şi Hillary Clinton.
Ng Lap Seng (st), alături de Bill şi Hillary Clinton. (Captură Foto)

Un om de afaceri chinez, care aparent a transferat ilegal bani către Democratic National Committee (DNC) înainte de realegerea preşedintelui Bill Clinton în 1996, a fost arestat pentru introducerea frauduloasă a peste 4,5 milioane de dolari în SUA, conform unui tribunal federal din Manhattan, informează New York Post.

Ng Lap Seng, 68 de ani, şi interpretul său, Jeff Yin, 29 de ani, au fost arestaţi sâmbătă pentru că au introdus pe ascuns pe aeroporturile americane bani lichizi din China, arată documentele de tribunal.

Plângerea penală care îi învinuieşte pe Ng – un important rechin imobiliar din Macao – şi pe Yin - susţine că aceştia au introdus 400.000 de dolari lichizi în Queens, după ce au declarat la Customs and Border Patrol că banii erau destinaţi pentru pariuri şi cumpărarea unor tablouri.

Documentele nu susţin ce a făcut Ng cu restul banilor pe care i-a introdus în SUA în timpul celor aproximativ 10 călătorii efectuate în perioada 2013-2015.

Ng a ieşit în evidenţă în timpul unui scandal - cunoscut sub numele de Donorgate - legat de fondurile străine pentru campania prezidenţială de dinaintea alegerilor din 1996.

China, bani mulţi şi realegerea lui Bill Clinton

Ng a fost membru al unui comitet de 100 de persoane, alcătuit de Beijing şi condus de vice premierul de atunci, Qian Qichen - care a supervizat întoarcerea portului Macao la China în decembrie 1999.

Cu un an înainte numele său era legat de scandalul finanţării realegerii preşedintelui Bill Clinton cu banii Chinei.

Un articol New York Times afirma că la sfârşitul anilor '90 Ng era implicat în reţele de crimă organizată din Asia.

Donorgate a ajuns în presă în momentul în care LA Times a descoperit că, în cea de-a doua sa campanie, Bill Clinton a primit donaţii în valoare de 380 de mii USD de la chinezi săraci lipiţi care trăiau în cartierele chinezeşti din New York. O treime dintre ei nu au putut fi găsiţi. Mulţi aveau adrese false. La investigaţiile ziarului, mulţi afirmau că banii le-au fost daţi de şefi ai liderilor chinezi locali.

După investigaţii ale mai multor organizaţii şi agenţii, inclusiv ale Senatului, s-a aflat că Ng a transferat aproximativ 1,4 milioane de dolari către Charlie Trie, un alt om de afaceri chinez care l-a cunoscut pe Clinton încă din anii 1970, ca apoi Trie să transfere banii la DNC.

Trie a pledat vinovat în 1999 şi a fost de acord să coopereze cu investigaţia desfăşurată de Departamentul de Justiţie asupra finanţării campaniei prezidenţiale. Ng nu a fost niciodată acuzat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe