Lukaşenko insistă că bieloruşii sunt "naţiunea cea mai iubitoare de pace" şi că în Bielorusia nu va fi niciun război

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Autoproclamatul preşedinte al Bielorusiei, Alexandr Lukaşenko, a afirmat că nu va exista niciun război pe teritoriul bielorus în condiţiile actuale, potrivit Ukrainska Pravda.

"Adresându-mă astăzi bieloruşilor, în calitate de preşedinte şi comandant-şef, vreau să vă asigur: nu vrem să luptăm şi nu vom lupta. Nu va fi niciun război pe teritoriul Bielorusiei în condiţiile actuale. Pentru că este imposibil", a declarat Lukaşenko la un forum organizat cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, citat de agenţia de ştiri de stat bielorusă BelTA.

Dictatorul bielorus a adăugat că "dacă se întâmplă ceva, Doamne fereşte, noi toţi vom deveni Fortăreaţa Brest: ne vom apăra pământul până la ultimul soldat şi până la ultimul om din Bielorusia".

[Cetatea Brest este unul dintre cele mai importante monumente sovietice din al Doilea Război Mondial, celebră pentru povestea soldaţilor sovietici care au apărat-o eroic împotriva armatei germane în primele zile ale Operaţiunii Barbarossa - n.r.].

De asemenea, autoproclamatul preşedinte i-a asigurat pe reprezentanţii popoarelor vecine, inclusiv pe ucraineni, că bieloruşii sunt "naţiune cea mai iubitoare de pace de pe pământ".

"Indiferent de evenimentele politice interne care au loc în ţările vecine, oamenii, repet - polonezii, lituanienii, letonii, ucrainenii - trebuie să înţeleagă că suntem naţiune cea mai iubitoare de pace de pe pământ. Nu ne vom flutura pumnii şi nu vom ameninţa pe nimeni nici cu arme nucleare, nici cu unităţi, wagneriene sau de altă natură", a declarat Lukaşenko.

Este important de menţionat că, la începutul invaziei la scara largă a Rusiei în Ucraina, o parte a armatei ruse a mărşăluit de pe teritoriul "iubitoarei de pace" Bielorusia. În plus, numeroase lovituri cu rachete au fost executate în mod repetat din Bielorusia asupra Ucrainei.