Lucian Bode: PSD afectează sectorul strategic al energiei

Lucian Bode, fost ministru al Economiei.
Lucian Bode, fost ministru al Economiei. (Facebook)

Audierile candidaţilor pentru cele trei posturi vacante în cadrul Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost blocate de actuala majoritate PSD-istă din Parlament fapt ce afectează sectorul strategic al energiei, acuză joi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Lucian Bode.

"După ce în luna iunie parlamentarii Puterii au făcut orice pentru a nu organiza audierile pentru înlocuirea celor trei membri ai Comitetului de Reglementare ale căror mandate expiraseră încă de la sfârşitul lunii aprilie, simulacrul audierilor din această săptămână a arătat încă o dată lipsa de interes pe care actuala majoritate parlamentară o are pentru o instituţie vitală pentru economia şi securitatea energetică a ţării şi că jocurile politice de culise sunt mai importante pentru PSD şi aliaţii săi.", a precizat Lucian Bode.

După suspendarea primei tentative de organizare a audierilor parlamentare, o nouă audiere a fost programată pentru data de 28 septembrie, ocazie cu care deputatul PNL şi-a exprimat speranţa că se va reuşi intervievarea tuturor candidaţilor.

În opinia politicianului, "performanţa" intervievării a doar 2 din cei 16 candidaţi prezenţi în cadrul şedinţei comisiilor parlamentare reunite a fost o surpriză nu doar pentru candidaţi, ci şi pentru o parte dintre noi, parlamentarii.

"Modul în care a fost organizată această şedinţă reprezintă încă o bătaie de joc la adresa ANRE şi o lipsă de respect pentru candidaţi, mulţi dintre aceştia fiind specialişti recunoscuţi în domeniul energiei. Trecerea ANRE în subordinea Parlamentului se dovedeşte pe zi ce trece o piatră de moară legată de gâtul ANRE, iar garantarea autonomiei instituţiei de reglementare în domeniul energiei, aşa cum prevede directiva europeană în acest sens, reprezintă pentru România un eşec lamentabil", se mai arată în comunicatul citat.

Fostul ministru al Economiei susţine că tergiversarea numirii celor trei membri ai Comitetului de reglementare a dus la amânarea unor hotărâri extrem de importante pentru funcţionarea pieţei de energie şi de gaze, deoarece este necesară prezenţa şi votul tuturor celor 4 membri rămaşi în funcţie pentru adoptarea acestora. "Astfel, s-a generat o presiune extrem de mare pe cei 4 membri, iar activitatea ANRE a avut de suferit, înregistrându-se adesea blocaje decizionale."

"Am atenţionat Parlamentul încă din luna iunie a.c. asupra situaţiei dificile de la ANRE şi a nevoii de organizare a unei sesiuni extraordinare pentru numirea celor 3 membri ai Comitetului de Reglementare. Aminteam atunci că situaţia este una gravă şi că acest lucru generează mari probleme, inclusiv de credibilitate în faţa investitorilor din domeniul energetic care aşteaptă un mediu predictibil şi sigur pentru derularea investiţiilor lor. Vorbim despre un sector strategic a cărui funcţionare trebuie asigurată fără sincope şi fără imixtiuni toxice din zona politică", a subliniat Lucian Bode.

Liberalul le-a amintit colegilor parlamentari din comisiile de specialitate că ANRE trebuie să rămână independentă decizional şi instituţional, deoarece trebuie să reglementeze şi să monitorizeze funcţionarea întregului sector energetic în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

"Din acest motiv, consider că decizia privind alegerea candidatului cel mai potrivit ar trebui să se bazeze exclusiv pe criterii de competenţă profesională", a concluzionat Lucian Bode.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.