Lovitură pentru China: Preşedintele argentinian Milei caută cooperare cu SUA în domeniul apărării

Telescopul principal al bazei chineze din sudul Argentinei, în Ţara de Foc (Casa Rosada / Argentina Presidency of the Nation)
Autumn Spredemann
25.05.2024

În ultimul deceniu, amprenta de securitate a Chinei în Argentina a crescut considerabil, dar analiştii susţin că indicatorii recenţi demonstrează că preşedintele Javier Milei ar putea reorienta cooperarea în domeniul apărării către Statele Unite.

Un acord din 2012 între oficialii din provincia Neuquen din Argentina şi Beijing a permis construirea unei staţii de urmărire a spaţiului în apropierea graniţei cu Chile, ceea ce a atras atenţia Washingtonului.

Contractul pe 50 de ani acordă Partidului Comunist Chinez posibilitatea de a opera liber pe teritoriul argentinian. Instalaţia, cunoscută sub numele de Espacio Lejano, a devenit un precedent pentru o instalaţie chineză de urmărire terestră în Rio Gallegos, în extremitatea de coastă sud-estică a Argentinei, care a fost anunţată oficial în 2021.

De la semnarea contractului Espacio Lejano, analiştii şi oficialii americani şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la extinderea colaborării Chinei cu Argentina în materie de securitate şi supraveghere.

"RPC [Republica Populară Chineză] şi-a extins capacitatea de a extrage resurse, de a stabili porturi, de a manipula guvernele prin practici de investiţii prădătoare şi de a construi potenţiale instalaţii spaţiale cu dublă utilizare", a declarat general Laura Richardson, din cadrul Comandamentului Sudic al SUA, în timpul unei audieri din 2023 a Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor.

Preşedintele Milei a preluat mandatul la 10 decembrie 2023, înlocuindu-l pe preşedintele progresist Alberto Fernandez, care a stabilit legături mai strânse cu China şi a semnat un acord în 2022 pentru a se alătura Iniţiativei "Centura şi Drumul", lansată de Partidul Comunist Chinez. În timpul campaniei electorale, Milei nu a făcut un secret din dispreţul său faţă de regimurile comuniste şi a semnalat intenţia sa de a se îndepărta de politicile socialiste în favoarea unei direcţii mai libertariene.

În cele aproape şapte luni de când se află în funcţie, preşedintele Milei a promulgat reforme economice majore şi o reducere a dimensiunii guvernului.

Alţi "indicatori pozitivi" recenţi indică faptul că administraţia Milei acordă prioritate relaţiilor de apărare cu Statele Unite în detrimentul Chinei, a declarat Leland Lazarus, director asociat pentru securitate naţională la Institutul de Politici Publice Jack D. Gordon de la Florida International University.

"Faptul este că, în doar şase luni, a vizitat deja SUA de mai multe ori. S-a întâlnit cu secretarul Blinken, a fost la Casa Albă [...] toate acestea sunt ca o muzică desăvârşită pentru urechile generalului Richardson. Pentru urechile lui Biden", a declarat Lazarus pentru The Epoch Times.

Laura Richardson a călătorit în Argentina în aprilie, într-o vizită care a inclus donarea unui avion de transport Hercules C-130H către Forţele Aeriene argentiniene şi un tur al unei instalaţii navale din Ushuaia, Ţara de Foc, vârful extrem al ţării.

"Ne-am angajat să lucrăm îndeaproape cu Argentina, astfel încât eforturile noastre de colaborare în domeniul securităţii să fie în beneficiul cetăţenilor noştri, al ţărilor noastre şi al emisferei noastre în moduri durabile şi pozitive", a transmis atunci Richardson într-o declaraţie.

În Ushuaia, Laura Richardson s-a întâlnit cu personalul militar local pentru a discuta despre rolul acestora în "protejarea rutelor maritime vitale pentru comerţul mondial".

Într-un comunicat al Ministerului argentinian al Apărării, preşedintele Milei a confirmat că Laura Richardson a verificat, de asemenea, progresul unei "baze navale integrate" la instalaţia navală din Ushuaia.

Oficialii argentinieni au declarat că au discutat, de asemenea, despre "modernizarea legislativă în materie de apărare".

Sub administraţia anterioară, China a beneficiat de un tratament preferenţial.

În iunie 2023, guvernatorul din Tierra del Fuego, Gustavo Melella, a dat undă verde Chinei pentru a construi o instalaţie portuară "multifuncţională" în apropierea Strâmtorii Magellan.

Proiectul a fost întâmpinat prompt de reacţii legislative, trei deputaţi şi membri ai Coaliţiei Civice depunând o plângere oficială împotriva decretului provincial al guvernatorului de a construi un port cu Beijingul. Acelaşi grup l-a mai acuzat pe Melella de încălcarea securităţii naţionale a Argentinei.

Nicio înregistrare publică nu arată că proiectul a avansat de atunci.

Schimbare în relaţii

Lazarus a declarat că dorinţa Argentinei de a avea o cooperare mai profundă în domeniul securităţii cu partenerii occidentali a fost, de asemenea, evidentă în aprilie, când ministrul argentinian al Apărării, Luis Petri, a semnat un acord istoric de achiziţie a 24 de avioane de luptă F-16 din Danemarca.

"Astăzi finalizăm cea mai importantă achiziţie aeronautică militară din 1983 încoace. Datorită acestei investiţii în apărare, pot spune cu mândrie că începem să ne recuperăm suveranitatea aeriană şi că întreaga noastră societate este mai bine protejată împotriva tuturor acelor ameninţări care ne pun la încercare", a declarat Petri într-un comunicat de presă oficial.

Achiziţia a avut loc după ce mai multe rapoarte media din 2022 au afirmat că administraţia precedentă, condusă de preşedintele Alberto Fernandez, a luat în considerare achiziţionarea de avioane de luptă JF-17 fabricate în China şi Pakistan. Un ministru din administraţia fostului preşedinte Mauricio Macri, care a cerut să nu fie numit, a confirmat pentru The Epoch Times că un acord pentru achiziţionarea de avioane JF-17 a fost luat în considerare în timpul mandatului lui Fernandez.

Resentimentul Chinei în privinţa unei tranzacţii de armament atât de notabile este revelatoare pentru unii, deoarece Partidul Comunist Chinez a investit foarte mult în sectorul de apărare al Argentinei.

"În perioada 2009-2019, China a transferat echipamente militare majore în valoare totală de 634 de milioane de dolari către cinci ţări sud-americane - Argentina, Bolivia, Ecuador, Peru şi Venezuela", se arată într-un memoriu al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor.

"Guvernele Venezuelei, Ecuadorului, Boliviei şi Argentinei au achiziţionat echipamente de apărare ale RPC [Republica Populară Chineză], au cooperat în exerciţii militare şi s-au angajat în schimburi educaţionale şi în formarea personalului militar."

Accesul la spaţiu joacă un rol-cheie în obiectivele strategice ale Partidului Comunist Chinez.

Prin urmare, atunci când la începutul lunii aprilie au apărut rapoarte conform cărora administraţia preşedintelui Milei dorea să inspecteze Espacio Lejano, experţii au spus că acest lucru susţine demersurile sale de securitate naţională de îndepărtare de China.

Este un semn bun că preşedintele Milei face această solicitare, a declarat pentru The Epoch Times Evan Ellis, profesor de cercetare în America Latină la Colegiul de Război al Armatei SUA.

Conform contractului Espacio Lejano, semnat în timpul regimului peronist al Cristinei Fernandez Kirchner, oficialii Partidului Comunist Chinez nu trebuie să lase pe nimeni - nici măcar pe preşedintele argentinian - să intre în interiorul facilităţii fără a fi anunţat în prealabil.

În conformitate cu articolul 3, acordul prevede că oficialii argentinieni nu pot interveni sau întrerupe "activităţile normale" ale instalaţiei şi trebuie să exploreze opţiuni alternative şi să dea un preaviz nespecificat înainte de a li se permite accesul.

"Atunci când un lider apare şi se plimbă, problema nu este 'wow, există un telescop mare aici', ci ceea ce este folosit pentru a urmări", a declarat Ellis.

China a susţinut că Espacio Lejano este destinat explorării spaţiului îndepărtat, misiunilor pe Lună şi comunicaţiilor cu sateliţii existenţi pe orbită. Dar, la fel ca şi alţii, Ellis crede că pretenţia de explorare spaţială singură este foarte puţin probabilă.

"Marea problema este: Ce ar putea face această facilitate în timp de război?", a întrebat el.

Ellis susţine că eşecul de a găsi un proverbial "pistol fumegând" în staţie nu neagă automat o activitate nefastă...

"Teoretic, s-ar putea să fi putut găsi persoane care nu ar fi trebuit să fie acolo... date pe care nu ar fi trebuit să le colectezi, dar toate aceste lucruri ar fi uşor de ascuns cu o notificare prealabilă", a menţionat Ellis, adăugând că o privire asupra tipului de echipament din interior ar oferi, de asemenea, unele informaţii.

Fostul ministru sub administraţia Macri a declarat pentru The Epoch Times că o inspecţie oficială a Espacio Lejano a avut loc la începutul lunii mai a acestui an.

"Iată care este problema mai îngrijorătoare: Neuquen este doar una dintre cele 11 staţii terestre [şi] facilităţi de cercetare spaţială pe care China le are în America Latină şi Caraibe. Este ciudat. Este cea mai mare cantitate de echipamente spaţiale pe care o au în afara propriei ţări", a declarat Lazarus.

El a împărtăşit date de la Institutul Gordon care ilustrează modul în care atât staţia chineză Espacio Lejano, cât şi instalaţia de la Rio Gallegos oferă o poziţie ideală de supraveghere în apropierea orbitei polare. Orbita polară este utilă la colectarea, transmiterea şi urmărirea datelor, deoarece oferă posibilitatea de a observa întreaga planetă din spaţiu. Rezoluţia comunicaţiilor este, de asemenea, îmbunătăţită datorită apropierii pe care sateliţii pe orbită o au de suprafaţă Pământului.

De asemenea, oferă avantaje strategice pentru orice guvern care doreşte să se implice în spionaj.

"Spaţiul este din ce în ce mai mult militarizat", în timp ce China şi Rusia dezvoltă noi sisteme spaţiale pentru a-şi "îmbunătăţi eficienţa militară" şi pentru a diminua relevanţa sistemelor spaţiale americane, se arată într-un raport al Agenţiei americane de informaţii pentru apărare din 2022.

În ceea ce priveşte o colaborare mai aprofundată în domeniul securităţii cu Statele Unite, Ellis crede că administraţia Milei va face "tot ce este posibil fără a-şi pierde contractele cu China".

China este partenerul comercial numărul doi al Argentinei şi atât el, cât şi Lazarus sunt de acord că, deşi este evidentă dorinţa de a avea o colaborare mai strategică, preşedintele Milei nu se va clinti privind Beijingul.

Cu toate acestea, în cazul în care cooperarea Argentinei în domeniul apărării cu China îngheaţă, Lazarus a declarat că regimul comunist ar putea aştepta până când o altă administraţie argentiniană va fi votată pentru a-şi continua expansiunea. Una care să fie mai favorabilă obiectivelor Partidului Comunist Chinez.

Pentru moment, Argentina experimentează ceea ce Lazarus a numit efectul "Miracolul Milei". La câteva luni de la preluarea mandatului, preşedintele Milei a anunţat primul excedent bugetar al naţiunii din ultimii aproape 20 de ani.

Într-un comunicat de presă de la Casa Rosada, preşedintele Milei a declarat că "am luat taurul de coarne" pentru a implementa "cel mai ambiţios program de stabilizare a şocurilor din istoria noastră".

Dar Lazarus a pus întrebarea: "Cât timp poate dura cu adevărat miracolul Milei?".

Argentinienii vor trebui să treacă prin "destul de multă durere" din punct de vedere economic pentru a produce o schimbare de durată, a specificat Lazarus.

El a menţionat că acest lucru ar putea duce la dezamăgire, iar argentinienii pot fi nestatornici în ceea ce priveşte conducerea lor, ceea ce ar putea duce la o schimbare de regim la următoarele alegeri - la sfârşitul anului 2027.

Pentru moment, însă, el opinează că lucrurile arată bine pentru interesele de securitate ale SUA: "Evident, vedem un semnal pozitiv al cererii din partea Argentinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor