Lituania: Îndepărtarea lui Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Credit: AFP/Getty Images)

Îndepărtarea preşedintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul şi aliaţii săi de viitoarele ameninţări din partea Moscovei, a declarat cel mai important diplomat lituanian.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că discursul anual al lui Putin de Ziua Victoriei a fost "sub aşteptări" şi că "feţele posomorâte" ale generalilor şi ale altora au fost semne de eşec în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, el a spus că un Putin rănit poate fi şi mai periculos şi că singura modalitate de a elimina ameninţarea este înlăturarea lui, într-un interviu acordat Associated Press.

"Din punctul nostru de vedere, până în momentul în care actualul regim nu va mai fi la putere, ţările din jurul său vor fi, într-o oarecare măsură, în pericol. Nu doar Putin, ci întregul regim, pentru că, ştiţi, s-ar putea schimba Putin şi s-ar putea schimba cercul său intim, dar un alt Putin ar putea să se ridice în locul său.

Şi astfel, atâta timp cât un regim care intenţionează să poarte războaie în afara teritoriului rusesc este la putere, ţările din jurul său sunt în pericol.", a declarat Landsbergis.

Lituania este unul dintre cele trei state baltice care, printre aliaţii NATO, sunt deosebit de îngrijorate de posibilele planuri ale Rusiei de a le readuce cu forţa sub conducerea Moscovei.

Landsbergis a declarat că Lituania este mulţumită de sprijinul pe care aliaţii săi din NATO l-au oferit acesteia şi celorlalte ţări din flancul estic al alianţei, dar că au nevoie de mai mult. El a declarat că Lituania, împreună cu alte ţări baltice, Estonia şi Letonia, vor face presiuni asupra NATO pentru a furniza mai multă apărare aeriană şi maritimă, precum şi desfăşurarea permanentă de trupe pe teritoriul lor, atunci când liderii alianţei se vor întâlni la Madrid la sfârşitul lunii iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe