Liderul UDMR, solidar cu edilul din Miercurea Ciuc care a cerut angajaţilor din primării să ştie maghiara

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat declaraţiile făcute de primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Robert, şi s-a declarat solidar cu acesta, chiar dacă edilul a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
27.02.2013

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat declaraţiile făcute de primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Robert, şi s-a declarat solidar cu acesta, chiar dacă edilul a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare de angajaţii din primării este considerată justificată şi legală de liderul UDMR.

"În ultimii 23 de ani, UDMR a lucrat şi pentru a ne putea utiliza în mod liber limba maternă, iar în acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici la Miercurea Ciuc şi nici în alte localităţi. Apărarea limbii materne şi libera utilizare a acesteia este un subiect faţă de care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care au adoptat această decizie ar trebui să conştientizeze că ei nu trebuie să lupte împotriva maghiarilor şi a legii, ci împotriva discriminării", a declarat Hunor.

Folosirea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat de lege şi "nu constituie excepţie de la acest caz nici arhitectul şef al primăriei Miercurea Ciuc, în a cărui fişă a postului s-a inclus şi obligaţia de a acorda audienţe", a mai arătat Hunor.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) referitor la impunerea condiţiei de cunoaştere a limbii maghiare pentru ocupantul funcţiei de arhitect-şef al primăriei din Miercurea-Ciuc. Primarul Raduly Robert şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) au fost amendaţi cu câte 600 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor