Liderul kazah susţine că ordinea a fost restabilită. 164 de morţi, opt mii de arestaţi

Kassym-Jomart Tokayev
Kassym-Jomart Tokayev (YEVGENY BIYATOV / SPUTNIK / AFP / Getty Images)
A.P.
10.01.2022

Luni, cel mai mare oraş din Kazahstan pare să revină la o oarecare aparenţă de normalitate, forţele de securitate guvernamentale având străzile sub control după o săptămână de proteste violente declanşate de creşterea preţului combustibilului, care însă s-au transformat rapid în revolte la adresa clanurilor aflate la conducerea ţării.

Cel puţin 3.000 de forţe ruse de "menţinere a păcii" au fost trimise în Kazahstan, după ce preşedintele Tokayev şi-a numit operaţiunea de represiune a demonstraţiilor „contraterorism”.

Accesul la internet a revenit acum în anumite părţi ale ţării, inclusiv în Almaty, deoarece revoltele par să fie înăbuşite.

The Washington Post descrie luni: „Zile întregi, pe străzile celui mai mare oraş al Kazahstanului s-a simţit miros de cauciuc ars, amestecat cu duhoarea acră de grenade asomatoare. În casele lor, oamenii se înghesuiau, alimentaţi de zvonuri într-un vid de informaţii tulburător, cu internetul tăiat şi serviciul de telefonie mobilă limitat - toate însoţite de zgomotul focurilor de armă noaptea”.

Până duminică, CNN a raportat cel puţin 164 de morţi în urma tulburărilor ce au durat o săptămână, iar ultimele cifre susţin că aproape 8.000 de persoane au fost arestate de forţele de securitate kazahe. Ministerul de Interne a declarat, duminică, faptul că 16 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi, iar aproximativ 1.300 de ofiţeri de securitate au fost răniţi în protestele violente.

Într-o declaraţie emisă luni, Ministerul de Interne a menţionat că au fost arestate în total 7.939 de persoane, aflate acum în detenţie pe fondul revoltelor care au incendiat clădiri guvernamentale şi au transformat străzile în zone de luptă.

„Cred că a existat un fel de conspiraţie care a implicat anumite forţe distructive interne şi străine”, a anunţat luni secretarul de stat Yerlan Karin la TV de stat, potrivit Reuters.

Între timp, preşedintele Tokayev a numit săptămâna trecută ca „cea mai gravă criză din istoria independenţei Kazahstanului, de 30 de ani” după dominaţia sovietică. El a descris evenimentele drept o „tentativă de lovitură de stat” într-un discurs virtual adresat membrilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (Collective Security Treaty Organization / CSTO).

„Grupurile militante armate, care îşi aşteptau rândul, au intrat în acţiune”, a spus el. „Scopul principal a devenit clar: subminarea ordinii constituţionale, distrugerea instituţiilor de guvernare şi preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat”.

El a susţinut că acest lucru include „militanţi străini” care au intrat în ţară pentru a alimenta haosul, cu toate acestea, el nu a oferit dovezi specifice în acest sens. Tokayev a mulţumit Rusiei pentru că a trimis un număr mare de forţe de menţinere a păcii pentru a ajuta la restabilirea ordinii în ţară.

„Aş dori să-i mulţumesc în mod special preşedintelui rus Vladimir Vladimirovici Putin pentru înţelegere şi pentru decizia rapidă de a trimite un contingent de menţinere a păcii OSC în Kazahstan. Suntem în permanentă comunicare cu dumneavoastră, distinse Vladimir Vladimirovici, încă din primele zile ale atacului terorist asupra ţării noastre”, a afirmat liderul kazah.

Referindu-se la acţiunea rapidă a autorităţilor pentru a reimpune plafonul preţurilor la carburanţi prin subvenţii guvernamentale, el a menţionat: „Au fost mitinguri, iar participanţii au înaintat cereri socio-economice şi socio-politice, toate au fost ascultate şi îndeplinite de stat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor