Liderul deputaţilor PSD+PC, audiat ca martor la Parchetul General
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a fost audiat miercuri la Parchetul General, în calitate de martor, în legătură cu plângerea penală depusă de grupul parlamentar PSD+PC împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi a secretarului acestei Camere, Sever Voinescu, în care se reclamă modul de desfăşurare a votului la Legea pensiilor în Camera Deputaţilor.
Mircea Duşa a stat în sediul Parchetului aproximativ o jumătate de oră şi nu a fost însoţit de avocat.
El a declarat că este audiat în calitate de iniţiator al sesizării semnată de parlamentarii PSD+PC.
Mircea Duşa a reamintit că deputaţii PSD+PC au părăsit sala, pe 15 septembrie, şi, la aproximativ un sfert de oră de la aceasta, s-a defectat sistemul de vot. "În aceste condiţii, s-a trecut la votul prin ridicare de mâini care este foarte subiectiv. Aşa cum a relatat presa, şi din datele secretarului nostru, în sală nu erau decât 70-80 de deputaţi şi s-au anunţat peste 170 de voturi. Am susţinut sesizarea depusă de grupul parlamentar PSD+PC ca lider de grup. (...) Este treaba procurorului. Cred că justiţia din România îşi face datoria şi s-a dovedit acest lucru. Am fost citaţi pentru a susţine sesizarea făcută de grupul parlamentar PSD-PC care este semnată de mine şi semnată de alţi parlamentari", a detaliat Mircea Duşa.
Pe 28 septembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată plângerea formulată de Alianţa PSD-PC împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi a secretarului acestei Camere, Sever Voinescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii în legătură cu desfăşurarea votului la Legea pensiilor în Camera Deputaţilor.
"În fapt, Anastase Roberta Alma ocupă funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor din Parlamentul României. În această calitate, cu ocazia votării Legii sistemului unitar de pensii, sus-numita a prezidat şedinţa din data de 15.09.2010, comiţând cu această ocazie diferite abuzuri. În cadrul acestei şedinţe, făptuitoarea a fost asistată, conform art. 143 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, de doi secretari stabiliţi, respectiv Mihai Voicu şi Sever Voinescu. În cadrul acestei şedinţe a Camerei Deputaţilor, voturile pe articole au început să se realizeze începând cu ora 16:48, până la ora 21:55, când deputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările. Prezenţa de vârf în sală a fost de 233 de deputaţi (prezenţă înregistrată la ora 16:33). La ora 17:22, în sală se mai aflau 210 deputaţi. În rest, prezenţa în sală a fost fluctuantă: între 177 şi 188 de deputaţi; între orele 21:58 şi 22:35, cât timp s-a mai votat electronic după părăsirea sălii de către membrii opoziţiei, în sală au fost
între 133 şi 116 deputaţi (ultimul vot electronic)", se arată în plângerea depusă la Parchet.
Alianţa PSD-PC susţine că, la 40 de minute după ce deputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările, "Roberta Anastase a susţinut că sistemul de vot electronic s-a defectat, situaţie cu privire la care avem serioase dubii, şi s-a stabilit continuarea şedinţei, votându-se prin ridicarea mâinii".
"În conformitate cu informaţiile pe care le deţin, sistemul electronic de vot se afla în perfectă stare de funcţionare. Votarea legii pe articole prin ridicarea mâinii a fost coordonată de către numita Anastase Roberta Alma, în virtutea funcţiei deţinute, care anunţa, după fiecare etapă, rezultatul votului, mărind în mod considerabil şi evident intenţionat, numărul votanţilor pentru a se realiza cvorumul legal. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, Preşedintele Camerei Deputaţilor are, printre alte atribuţii, şi pe aceea de a acorda cuvântul, de a modera discuţiile, de a sintetiza problemele puse în dezbatere, de a stabili ordinea votării, de a preciza semnificaţia votului, de a valida numerotarea deputaţilor prezenţi făcută de secretarul Camerei Deputaţilor şi de a anunţa rezultatul acestuia", se afirmă în plângerea PSD.
Documentul mai arată că, oficial, rezultatul votului a fost validat de Anastase Roberta Alma, în concordanţă cu afirmaţiile secretarului Sever Voinescu, respectiv: 170 de voturi pentru, 2 contra şi 3 abţineri, deşi la momentul votului în sală, se aflau 82 de deputaţi, aşa cum i-a atenţionat cel de-al doilea secretar, Mihai Voicu, situaţie ce poate fi demonstrată prin examinarea înregistrării video a şedinţei Camerei Deputaţilor din ziua respectivă.