Liderii europeni ar putea reînnoi contractul pentru menţinerea gazoductului Rusia-Ucraina în ciuda războiului

(STR / AFP / Getty Images)
Redacţia
11.06.2024

Liderii europeni ar putea decide prelungirea contractului pentru menţinerea tranzitului de gaze prin gazoductul Rusia-Ucraina, în ciuda războiului în curs.

După doi ani şi jumătate de conflict, cu pierderi umane masive şi violenţe constante, legătura economică dintre Rusia şi Europa prin tranzitul gazului rusesc prin Ucraina rămâne activă.

Acordul de cinci ani, care expiră la sfârşitul lui 2024, a continuat să funcţioneze, chiar dacă importurile de gaze ruseşti prin conducte în UE au scăzut treptat.

Diversificarea surselor de energie şi reducerea dependenţei de gazele naturale lichefiate (GNL) din Rusia implică însă costuri ridicate şi timp îndelungat pentru dezvoltarea infrastructurii necesare.

Potrivit unui raport Bloomberg de luni, oficialii europeni analizează posibilitatea menţinerii fluxului de gaze prin conducta cheie Rusia-Ucraina, iar Ucraina, confruntată cu nevoi energetice critice, pare că sprijină această soluţie.

Din perspectiva Kievului, opţiunile sunt limitate şi necesită soluţii pragmatice. Bloomberg a raportat că veniturile din tranzitul gazului au adus Ucrainei aproximativ 1 miliard de dolari în 2021, finanţare crucială pentru economia sa afectată de război. Dacă infrastructura de gaz nu este utilizată, aceasta ar putea deveni nefuncţională sau o ţintă militară pentru Rusia.

Oleksi Cernişov, CEO al companiei de stat Naftogaz, a subliniat că „Ucraina dispune de o infrastructură excelentă de tranzit şi depozitare a gazelor, care ar trebui utilizată pentru beneficiile pe care le aduce”.

Ungaria, Austria, Slovacia şi Italia sunt principalii cumpărători de gaz rusesc, acestea prioritizând nevoile energetice esenţiale în faţa consideraţiilor ideologice legate de război.

Pe de altă parte, gigantul energetic rus Gazprom a suferit pierderi semnificative din cauza războiului. Un raport recent indică faptul că Gazprom ar putea să nu recupereze, cel puţin un deceniu, vânzările pierdute în Europa, estimând exporturi anuale de 50-75 de miliarde de metri cubi până în 2035, doar o treime din nivelurile de dinainte de război.

La începutul conflictului, rapoartele presei ucrainene sugerau că nu va fi reînnoit contractul pentru gazul rusesc. În ianuarie, RBC-Ucraina relata că premierul ucrainean îl informase pe omologul său slovac despre intenţia de a nu negocia sau reînnoi contractul de transport al gazului cu Rusia.

Cu toate acestea, au existat avertismente şi excepţii menţionate chiar şi atunci. A fost discutată ca ipoteză posibilitatea ca o companie slovacă să închirieze instalaţiile sistemului ucrainean de transport al gazelor pentru a extinde tranzitul după 2024.

Acum, Bloomberg raportează că există încă o marjă semnificativă de manevră pentru „discuţii” şi compromisuri, lăsând lucrurile deschise pentru posibile înţelegeri viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor