Lider USR-PLUS, despre Legea ROMEXPO: NU putem oferi gratuit un teren evaluat la 300-400 de milioane de euro

Silvia Dinica (Epoch Times România)
Andrei Popescu
17.06.2021

Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, preşedinta Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat, a declarat, joi, că Legea ROMEXPO trebuie să ţină seama de toate aspectele ridicate în cererea de reexaminare precum şi de îngrijorările Comisiei Europene privind un posibil ajutor de stat.

“Această dezbatere a fost bine-venită şi a scos în evidenţă nevoia de informaţii suplimentare. Am cerut un punct de vedere de la Ministerul de Justiţie, de la Ministerul Finanţelor, RAAPPS şi de la Consiliul Concurenţei privind atât amendamentele făcute în procesul de reexaminare, cât şi mai larg, a legii în ansamblul ei. Trebuie să lămurim toate aspectele legate de posibilul ajutor de stat pe care le ridică tranzacţia, pentru a nu adopta o lege care încalcă legislaţia europeană în materie de concurenţă”, a precizat senatoarea.

Comisia Economică, Industrii şi Servicii a Senatului a dezbătut, joi, unul dintre cele mai controversate proiecte legislative ale momentului, respectiv legea prin care ROMEXPO ar primi în proprietate gratuită un teren de 46 de hectare, a cărui valoare este de sute de milioane de euro. Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, prin Romexpo SA, doreşte să valorifice acest teren printr-o asociere cu omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, pentru realizarea unor investiţii imobiliare de circa 2,8 miliarde de euro.

Concret, dezbaterea a vizat cererea formulată de preşedintele Iohannis de reexaminare a acestei legi. În cadrul discuţiilor la care au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor, RAAPPS, Consiliului Concurenţei, Consiliului Legislativ (Florin Iordache), Consiliului Economic şi Social, reprezentantul Ministerului Justiţiei punctând faptul că amendamentele adoptate în Comisia Juridică a Senatului, condusă de Iulia Scântei, nu sunt suficient de bine formulate juridic şi nu acoperă toate punctele ridicate de şeful statului în cererea de reexaminare.

Potrivit unui comunicat de presă al USR-PLUS, în timpul discuţiilor, reprezentantul Ministerului Justiţiei a punctat faptul că, în acest moment, amendamentele adoptate nu răspund cererii de reexaminare a Preşedintelui, iar reprezentantul Ministerului Finanţelor a amintit că ministerul nu a susţinut încă de la început acest proiect, argumentând că transferul gratuit a 46 de hectare de teren din proprietatea statului ar încălca prevederile Codului Administrativ.

“De asemenea, reprezentanţii RAAPPS au precizat că aproape jumătate din suprafaţa prevăzută în proiectul de lege face obiectul a 11 acţiuni în justiţie, iar reprezentanţii Consiliului Concurenţei au arătat că Uniunea Europeană a cerut clarificări Statului Român cu privire la tranzacţie şi că ar fi oportun ca acestea ar trebui lămurite cu celeritate, înainte de a adopta legea”, se mai arată în comunicat.

Totodată, USR PLUS a reamintit că deputaţii USR au votat împotriva acestei iniţiative legislative atunci când a fost dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, în legislatura trecută.

“USR PLUS atrage atenţia că nu se poate oferi cu titlu gratuit un teren evaluat la 300 - 400 de milioane de euro şi care nu are legătură în niciun fel cu obiectul principal de activitate al unei organizaţii de drept privat – Camera de Comerţ şi Industrii a României. USR PLUS susţine proiectele de dezvoltare şi de regenerare urbană care sunt în interesul comunităţii care sunt derulate transparent şi cu respectarea tuturor prevederilor legale. USR PLUS consideră că zona poate fi dezvoltată prin crearea de mecanisme juridice şi financiare legale şi care să nu aibă ca prim obiectiv devalizarea bunurilor statului”, a mai precizat partidul condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor