Lider al poliţiştilor acuză "o intervenţie gravă" a CSM în justiţie: Subiectul ăsta nu e atins de presa centrală

Emil Păscuţ
Emil Păscuţ (Epoch Times)

Liderul onorific al Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul", Emil Păscut, a tras un semnal de alarmă, legat de un eveniment mai puţin cunoscut din activitatea recentă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar plin de semnificaţii pentru mersul justiţiei.

"Cum duce CSM, justiţia, înapoi! Activitatea justiţiei este un indicator important pentru calitatea statului de drept. Iar pentru activitatea justiţiei, este un indicator important, activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Acolo se întâmplă tot felul de ciudăţenii care ne amintesc că trăim în România cu democraţie originală. De la executarea magistratului Danileţ pentru motive ridicole (părerea mea personală), la ultimul scandal privind alegerile interne în CSM, în care a fost nevoie să intervină Înalta Curte şi să tranşeze scandalul prin hotărâre judecătorească. Însă vreau să punctez acum ceva mai puţin cunoscut din activitatea recentă a CSM, dar plin de semnificaţii pentru mersul justiţiei", a declarat Emil Păscut.

Liderul sindical a arătat că, în piaţa bazelor de date electronice cu legislaţie şi jurisprudenţă (colecţie de hotărâri judecătoreşti), sunt doi mari jucători, Indaco cu Lege5 şi Wolters Kluwer cu Sintact.

"De câteva luni, CSM le-a tăiat celor doi provideri naţionali (la care sunt abonaţi cam toţi profesioniştii dreptului din ţară) accesul la jurisprudenţa instanţelor şi i-a obligat să elimine această jurisprudenţă din produsele lor electronice (Lege 5 şi Sintact). Ne-a afectat şi pe noi (sindicatul) întrucât aveam vreo 9 abonamente la Indaco şi pentru noi era esenţial, pe lângă accesul la legislaţia actualizată, şi posibilitatea de a accesa şi lectura, în format electronic, conţinutul unor hotărâri judecătoreşti din domeniul nostru de interes. În comparaţie cu produsele contra cost, rolii.ro era o porcărie finanţată de stat care nu îţi permitea interogări profi. Apropo, nici rolli.ro nu mai funcţionează", a continuat Emil Păscut.

În opinia poliţistului, această intervenţie a CSM în sensul limitării accesului profesioniştilor la cele circa 15 milioane de hotărâri judecătoreşti (prin intermediul serviciilor oferite de Indaco şi Kluwer), nu poate avea decât o conotaţie negativă.

"Se vrea de către actualul CSM ca justiţia să devină netransparentă! În alte ţări europene ai acces neîngrădit inclusiv la numele judecătorilor care au format completul de judecată sau poţi vizualiza live, şedinţele de judecată. Publicitatea actului de justiţie este la fel de importantă ca facerea lui. Justiţia nu trebuie doar făcută, ci şi văzută! În loc să o luăm înainte, o luăm înapoi. În loc să evoluăm ca societate, ne prostim din ce în ce mai tare", a adăugat Emil Păscut.

Liderul sindical a explicat că acest lucru nu înseamnă că, de acum înainte, magistraţii nu vor mai putea da copy-paste din alte hotărâri judecătoreşti. Ei au propria lor bază de date internă cu jurisprudenţa (ECRIS) de unde vor putea copia liniştiţi, ca şi până acum. Va fi mai greu pentru justiţiabili să-i prindă când fac copy-paste.

"Am vorbit şi cu oameni de la Indaco, şi de la Kluwer. Din păcate, deşi le afectează serios afacerea, nu au curaj să le sară public la beregată, CSM-ului. Ei încă speră să o dea la pace, prin negociere. Au trecut însă luni bune şi CSM nu dă niciun semn că s-ar răzgândi. Şi dacă aţi observat, subiectul ăsta nu este cunoscut public, nu e atins de mass-media centrală, deşi este o intervenţie gravă şi abuzivă a CSM în transparenţa justiţiei", a conchis Emil Păscut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne