Lichidarea Evergrande evidenţiază disperarea investitorilor faţă de datoriile Chinei

Birourile gigantului Evergrande în cartierul Wan Chai din Hong Kong (LAM YIK—BLOOMBERG/GETTY IMAGES)
D.B.
31.01.2024

Un ordin de lichidare pentru cel mai îndatorat dezvoltator din China începe un proces de lungă durată pentru creditori, care probabil va scoate la iveală profunzimea crizei imobiliare din China şi va lăsa constructorii blocaţi pe pieţele globale de datorii, deoarece investitorii evită expunerea, potrivit Reuters.

Luni, un tribunal din Hong Kong a numit lichidatori pentru China Evergrande, la mai mult de doi ani după ce intrarea sa în incapacitate de plată a pus capăt unui boom imobiliar care a durat ani de zile.

Cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume are active de 240 de miliarde de dolari şi datorii de aproape 300 de miliarde de dolari. Pieţele se aşteaptă ca deţinătorii străini de obligaţiuni să fie cei mai mari perdanţi, iar proprietarii de apartamente neterminate să fie prioritizaţi.

Restructurarea sau vânzarea are, de asemenea, o semnificaţie mai largă pentru datoriile şi sectorul imobiliar, precum şi pentru încrederea investitorilor, deoarece se desfăşoară pe fondul scăderii preţurilor locuinţelor şi al unei stări de rău economice care a făcut ca pieţele de capital să scadă în spirală până la minimele multianuale.

Datoriile Evergrande se tranzacţionează sub doi cenţi pe dolar, iar acţiunile sale au atins, luni, un minim record înainte de a fi suspendate.

Până marţi, o recentă revenire a acţiunilor dezvoltatorilor a fost inversată, iar bancnotele în yuani la China Vanke , al doilea dezvoltator din ţară în funcţie de vânzări, au alunecat puţin la 79 de yuani.

"Investitorii din această parte a pieţei, în acest moment, probabil că speculează cu privire la cine iese din această situaţie relativ mai puţin afectat şi ce obligaţiuni vor avea rate de recuperare mai bune. Faptul că primim un titlu atât de important şi nu există un răspuns negativ uriaş pe piaţă vă spune cât de multă negativitate este încorporată în preţuri", a declarat Phil Wool, co-manager de portofoliu al ETF Quantamental China de la Rayliant.

O surpriză pozitivă, a spus el, ar fi ca autorităţile din China să recunoască şi să ajute la executarea ordinului judecătoresc din Hong Kong, deşi acest lucru este neclar.

Între timp, încrederea scăzută la minim se manifestă şi pe pieţele primare, care au fost cândva dominate de dezvoltatori.

Emisiunile totale în dolari SUA pentru China s-au prăbuşit anul trecut la 42,5 miliarde de dolari, de la niveluri anterioare pandemiei de peste 200 de miliarde de dolari, conform datelor Dealogic, şi, deşi rezolvarea datoriilor Evergrande ar putea ajuta, investitorii se aşteaptă ca acest lucru să fie un proces lent.

"Dacă procesul este rezolvat într-un mod corect şi echitabil pentru creditori, ar trebui să ajute la restabilirea accesului firmelor chineze la pieţe. În sens mai larg, proprietăţile neterminate pot fi acum vândute (sau) atribuite unor dezvoltatori care au capacitatea de a le finaliza şi de a permite livrările către clienţi. Acest lucru ar putea, în timp, să ajute la restabilirea unei anumite încrederi pentru cumpărătorii de locuinţe şi să elimine un surplus uriaş", a declarat Kamil Dimmich, partener şi manager de portofoliu la fondul de pieţe emergente North of South Capital.

Criza de încredere

Slăbiciunea de pe piaţa imobiliară, cauzată de prăbuşirea Evergrande şi a altora, a fost principalul obstacol în calea creşterii economice a Chinei şi pentru încrederea consumatorilor şi a investitorilor.

Indicele Hang Seng al dezvoltatorilor din China continentală (.HSMPI) s-a prăbuşit săptămâna trecută până la un minim record, iar analiştii se aşteaptă ca un val de vânzări de active şi restructurări să menţină presiunea.

"Ordinul de lichidare a Evergrande ar putea accelera procesul de negociere a restructurării datoriilor în dolari ale altor dezvoltatori. Întrucât programele de restructurare în dolari anunţate până acum au implicat opţiuni de transformare a datoriilor în acţiuni, acest lucru implică [...] o diluare substanţială a capitalului propriu, un factor negativ pentru preţul (preţurilor) acţiunilor pentru acei dezvoltatori aflaţi în incapacitate de plată", a declarat John Lam, şeful departamentului de cercetare imobiliară pentru China şi Hong Kong de la UBS, într-o notă adresată clienţilor.

Obligaţiunile în dolari din acest sector sunt cotate pentru ca randamentele investitorilor să fie scăzute. Datoriile scadente în 2027 pentru Sunac China, a cărei propunere de restructurare a fost aprobată în octombrie, se tranzacţionează la 11 cenţi pe dolar. Datoriile neperformante ale Country Garden, care vinde active offshore, se tranzacţionează în jurul valorii de 8,5 cenţi.

Cu siguranţă, pieţele globale au trecut peste temerile legate de o criză a creditelor sau de o distrugere sistemică care să se răsfrângă în întreaga lume.

"Pasivele sunt distribuite într-un milion de moduri diferite în întregul sistem financiar chinez", a declarat Leland Miller, director executiv al firmei de analiză axată pe investitori China Beige Book.

"China are un sistem financiar necomercial, ceea ce înseamnă că nu va avea un moment Lehman", a spus el.

Cu toate acestea, chiar dacă Evergrande este dezmembrată, s-au făcut multe pagube şi majoritatea investitorilor nu vor să se atingă de sectorul imobiliar, care a reprezentat cândva aproape un sfert din producţia economică, sau chiar de China, până când nu va fi reparat corespunzător.

"Principala problemă cu care se confruntă în continuare este că încrederea consumatorilor nu există atâta timp cât aceştia nu ştiu cu adevărat ce se va întâmpla cu aceste locuinţe nevândute. Incertitudinea pentru fiecare consumator - vrei ca locuinţa pe care ai cumpărat-o să fie terminată înainte de a trece la recuperare", a declarat Thomas Rupf, director de investiţii pentru Asia şi şef al departamentului de tranzacţionare la VP Bank.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor