Legumele şi fructele de import ar putea să dispară de pe tarabe

Consumaţi mai multe legume, fructe şi verdeţuri, pentru a permite organismului să-şi menţină echilibrul acido-bazic vital (David Silverman/Getty Images)
Ioana Statescu
25.10.2012

Legumele şi fructele provenite din import ar putea fi scoase de pe taberele din pieţe, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Măsura prevede că importurile vor putea fi vândute doar de societăţile comerciale, în spaţii amenajate distinct, anunţă ziarul Capital.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a întocmit un proiect de hotărâre de guvern care stabileşte “cadrul organizării şi funcţionării pieţelor de legume şi fructe, prin instituirea unor măsuri de reglementare a comercializării acestor produse, pe filiera producător - comerciant en gross - comerciant en detail”.

Proiectul de act normativ stabileşte că pe tarabele din pieţe va fi permisă comercializarea en detail a legumelor şi fructelor proaspete exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice şi numai a produselor din producţie autohtonă.

Legumele şi fructele din import ar urma astfel să fie comercializate exclusiv în spaţii individuale, din cadrul pieţelor agroalimentare, delimitate distinct, cu respectarea normelor de evidenţă şi fiscalitate prevăzute de legislaţia în vigoare şi existenţa caselor de marcat.

De asemenea, hotărârea de guvern are în vedere şi o serie de obligaţii privind certificatele de producător, atât pentru comerţul en-gross cât şi pentru cel en-detail. Astfel, comercializarea en-gross a legumelor şi fructelor proaspete de către producătorii agricoli persoane fizice se realizează în baza carnetului de producător legume/fructe eliberat în condiţiile legii, al cărui model este prevăzut în anexa la proiect. De asemenea, comercializarea en-detail a legumelor şi fructele proaspete obţinute pe exploataţia proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face în baza certificatului de producător eliberat în condiţiile legii, fără a fi necesară evidenţierea acesteia în carnetul de producător legume fructe.

Producătorii de legume fructe, persoane fizice, vor putea obţine contra cost carnetul de producător legume/fructe de la primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti. Mai mult, actele vor trebui vizate de către asociaţii sau organizaţii profesionale din agricultură, constituite la nivel teritorial sau local.

Potrivit proiectului, achiziţia şi transportul în scop comercial al legumelor şi fructelor proaspete se face în baza documentelor care să justifice provenienţa licită a acestora şi anume: factură fiscală şi certificat de conformitate, în cazul achiziţiilor de la persoane juridice; borderou de achiziţie la care se anexează file aferente din carnetul de producător corespunzătoare cantităţilor înscrise în borderoul de achiziţie, în cazul achiziţiilor de la producători agricoli persoane fizice. Transportul de legume şi fructe destinate consumului familial fără a necesita filă aferentă din carnetul de producător sau alt document cu regim fiscal este permisă pentru o cantitate maximă de 50 kg. Nerespectarea acestor condiţii se va sancţiona cu amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 20.000 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor