Legea insolvenţei persoanelor fizice, întoarsă în Parlament de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament actul legislativ care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Actul normativ prin care a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice a fost retrimis în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, reiese dintr-un comunicat remis luni de Administraţia Prezidenţială.

În timp ce Guvernul a susţinut prorogarea acestui termen până la data de 31 decembrie 2016, Parlamentul a stabilit data de 31 octombrie.

"Termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităţilor publice şi/sau instituţiilor publice să-şi exercite atribuţiile constituţionale şi legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât şi la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât şi a completelor de judecată.

În lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cât şi procedura simplificată de insolvenţă", se arată în cererea de reexaminare a lui Iohannis.

Potrivit preşedintelui, intrarea în vigoare a dispoziţiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active are, de asemenea, impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunând suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată.

"Acesta este un proces complex, ce se desfăşoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", a explicat Iohannis.

Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, şeful statului a solicitat reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne