Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi. „Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii”

Opozantul Kremlinului, Alexander Navalnîi
Opozantul Kremlinului, Alexander Navalnîi (Kundryavţev / AFP / Getty Images)

Guvernul german a anunţat luni că alte două laboratoare au confirmat în mod independent că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent toxic din gama noviciok şi a îndemnat din nou Rusia să deschidă o anchetă, potrivit Reuters.

Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

„Cerem din nou Rusiei să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în contact cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a adăugat Seibert, amintind că această otrăvire constituie „o gravă încălcare” a Convenţiei privind Armele Chimice.

Faptul că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă de clasă militară - care se presupune că nu este accesibilă decât actorilor statului rus - a făcut ca Germania să preseze Rusia să lămurească incidentul otrăvirii.

Noua declaraţie survine după ce Berlinul a adus cazul Navalnîi în discuţie la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Incidentul otrăvirii lui Navalnîi a avut loc la sfârşitul lunii august în Siberia, când opozantul rus a fost transportat de urgenţă la un spital după o aterizare forţată a avionului care îl transporta la Moscova. După scurte tergiversări din partea medicilor ruşi, Navalnîi, la momentul respectiv în comă, a fost transportat cu un charter la Berlin, unde medicii au concluzionat că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa noviciok, o armă chimică dezvoltată în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul şi partenerii săi occidentali cer explicaţii Moscovei, care respinge categoric acuzaţiile cerând, în schimb, dovezi ale otrăvirii cu noviciok.