La numai 18 ani descoperă algoritmul pentru a diagnostica forme de leucemie rare


Descoperit algoritmul pentru a diagnostica forme de leucemie rare.
Descoperit algoritmul pentru a diagnostica forme de leucemie rare. (Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Getty Images)

La numai 18 ani, Brittany Wenger din Sarasota, Florida, a descoperit un algoritm care poate servi la identificarea pacienţilor cu o formă deosebit de agresivă de leucemie şi a câştigat unul dintre premiile de la Intel Internaţional Science and Engineering Fair' din Phoenix, relatează joi agenţia AGI.

Pentru Brittany acesta este al doilea premiu primit pentru descoperirile sale. Anul trecut, a fost una dintre câştigătoarele de la Google Science Fair, cu un sistem similar, dar dedicat cancerului la sân.

Algoritmul conceput de fată se bazează pe "cloud computing" şi reuşeşte să găsească secvenţe din expresia de gene ale persoanelor fizice, care pot indica o probabilă formă agresivă de leucemie numită MII.

Pe lângă faptul că ar putea fi un instrument al medicilor pentru a face un program, algoritmul a identificat, de asemenea, patru posibile gene considerate obiective pentru a găsi un tratament.

De o inteligenţă extraordinară, Brittany Wenger, a început să studieze programarea de la vârsta de şapte ani, devenind un expert în inteligenţa artificială, în timp ce la 10 ani, după ce a diagnosticat un cancer la sân pentru verişoara sa, şi-a mutat interesul în această direcţie.

"M-am interesat în ce mod pot combina pasiunea mea pentru inteligenţa artificială cu diagnosticarea cancerului la sân - explică ea - apoi am încercat să probez sistemul meu, iniţial conceput pentru cancerul la sân. Apoi l-am extins şi la alte tipuri de cancer. Aşa s-a născut această aplicaţie pentru leucemie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură