Iohannis l-a numit consilier pe Lazăr Comănescu, un înfocat susţinător al evenimentelor din 2012

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea lui Lazăr Comănescu în funcţia de consilier prezidenţial, acesta urmând să îşi ocupe poziţia din data de 16 februarie, reiese dintr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

La 29 decembrie, Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare a lui Lazăr Comănescu din funcţia de ambasador în Germania şi încă de atunci presa scria despre o posibilă numire a acestuia în funcţia de consilier prezidenţial pentru politică externă.

În vârstă de 65 de ani, Lazăr Comănescu, este diplomat de carieră, deţinând totodată titlul de doctor în relaţii economice internaţionale la ASE Bucureşti. A activat în Ministerul Afacerilor Externe în aproape toate funcţiile, de la consilier, consilier al ministrului, director de cabinet, director general, secretar de stat, iar în final ministru.

Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE, în perioada 2001-2007 a fost şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, iar după aderare, până la 14 aprilie 2008, a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE. A urmat o scurtă perioadă în care a fost ministru de Externe (aprilie - decembrie 2008), iar din 2009 este ambasador în Germania.

Potrivit puterea.ro, în timpul evenimentelor din 2012, Lazăr Comănescu s-a remarcat prin sârguinţa cu care a dus la îndeplinire ordinul de la Bucureşti de a explica guvernelor occidentale cât de constituţională e suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi celelalte decizii care au precedat-o.

De altfel, publicaţia citată scrie că tocmai eforturile lui Lazăr Comănescu au dus la telefonul pe care Angela Merkel i l-a dat lui Traian Băsescu ca să înţeleagă ce anume se întâmplă în România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.