Kievul protestează împotriva unei vizite efectuate de Putin în Crimeea anexată

Pod care leagă regiunea sudică rusă Krasnodar de oraşul crimeean Kerch
Pod care leagă regiunea sudică rusă Krasnodar de oraşul crimeean Kerch (Captură Imagine)

Ministerul de Externe al Ucrainei a protestat împotriva celei mai recente vizite efectuate de preşedintele rus Vladimir Putin în peninsula ucraineană Crimeea, susţinând că este vorba de o "încălcare gravă" a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, potrivit RFE/RL.

"Încercările părţii ruse şi a mass mediei ruseşti de a descrie astfel de 'vizite' ca fiind călătorii interne 'obişnuite' ale oficialilor ruşi sunt inutile", a susţinut ministerul ucrainean într-o declaraţie publicată duminică, adăugând că peninsula Crimeea este o parte integrantă a Ucrainei.

Sâmbătă, Putin a apărut la televiziunea de stat într-o geacă de piele la un show de motociclism organizat de clubul de motociclişti Lupii Nopţii în oraşul crimeean Sevastopol.

Clubul Lupii Nopţii este cunoscut pentru loialitatea faţă de Kremlin.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost alungat de la putere de mişcarea de protest pro-europeană Maidan în luna februarie a acelui an.

De asemenea, Moscova a alimentat tulburările din estul Ucrainei şi îi susţine pe separatiştii din zonă, implicaţi din aprilie 2014 într-un conflict armat cu trupele guvernamentale ucrainene, care a provocat moartea a peste 13.000 de persoane.

Vizita lui Putin în Sevastopol a avut loc în timp ce zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au adunat la Moscova pentru a cere alegeri municipale corecte. Peste 250 de persoane au fost arestate de poliţie.