Kievul arestează activişti implicaţi în blocada feroviară

Autorităţile ucrainene au arestat câteva zeci de activişti care au blocat comerţul cu zonele est-ucrainene controlate de separatiştii pro-ruşi, au declarat luni seară mai mulţi oficiali şi activişti.
Vagoane încărcate cu cărbune în gara din Doneţk, estul Ucrainei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.03.2017

Blocada impusă de activişti naţionalişti ucraineni şi parlamentarii din opoziţie a început în luna ianuarie şi a subminat, în principal, transporturile feroviare de cărbune extras în estul ţării, folosit în centralele electrice din vestul Ucrainei.

Activiştii susţin (pe bună dreptate) că vânzările de cărbune finanţează războiul separatiştilor împotriva guvernului din Kiev.

Serviciul ucrainean de securitate SBU a declarat că a arestat 43 de activişti în timpul unei operaţiuni în Toreţk, Shtshebriovka şi Kudriumovka, când aceştia au refuzat să îşi predea armele. Agenţiile ruse de ştiri au susţinut că 80 de persoane au fost arestate.

Activiştii au criticat arestările pe Facebook şi au organizat un protest în centrul Kievului, la care au participat aproximativ 500 de persoane.

“Poliţia a dispersat astăzi blocada. ... Au lovit şi au arestat mai multe persoane implicate”, conform mesajelor postate de activişti. De asemenea, autorităţile au confiscat arme şi cotailuri Molotov.

Blocada a fost neobişnuită şi atât separatiştii cât şi guvernul ucrainean pro-Occident s-au opus acesteia, din moment ce a subminat producţia industrială a ambelor părţi şi a ameninţat alimentarea cu electricitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor